Radio 2

Professor Dirk Devroey: "Plaats klassen in quarantaine vanaf 2 besmettingen, wacht niet op 4" 

VUB Professor Huisartsengeneeskunde Dirk De Vroey uit Overijse, die ook voorzitter is van de Eerstelijnszone Druivenstreek, wil een andere aanpak van de besmettingen in de scholen. Nu gaat een klas in quarantaine wanneer vier kinderen besmet zijn. Devroey stelt voor dat dat al gebeurt vanaf twee besmettingen in de klas. 

Het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse scholen is de afgelopen weken opnieuw sterk gestegen, zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten. Heel wat leerlingen zitten dan ook in quarantaine, sommige scholen zijn zelfs gesloten of schakelen opnieuw over op afstandsonderwijs. "Deze situatie is niet meer houdbaar", zegt professor Dirk Devroey. "De kinderen besmetten op hun beurt hun ouders en hun grootouders, maar zorgen ook voor heel wat druk in de testcentra. Daarom pleit ik ervoor om die infectiebron, die de scholen op dit moment toch zijn, om die toch strenger aan te pakken en de maatregelen die nu gelden in de scholen te herbekijken." 

Als het virus over heel de school verspreid zit, moet de school zelf kunnen beslissen om te sluiten

Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde

Heel concreet wil professor Devroey de huidige maatregel van de vier besmettingen die er moeten zijn alvorens een klas te kunnen sluiten op de schop. "Die maatregel is volgens mij iets te soepel", zegt Devroey. "Op deze manier krijgt het virus heel wat kans om zich te verspreiden alvorens de klassen gesloten worden. Waardoor je dus die explosieve toename ziet van het aantal besmettingen. Ik zou veel sneller klassen sluiten. In plaats van te wachten op vier besmettingen per klas om te sluiten, zou ik voorstellen om dat al te doen vanaf 2 besmettingen. Daarnaast moeten scholen zelf ook een grotere autonomie krijgen om sneller te sluiten als het virus verspreid zit over heel de school."

Meest gelezen