Proximus en Fluvius transformeren telecomstraatkasten tot laadpalen voor elektrische auto's 

Telecombedrijf Proximus start samen met Fluvius, de netbeheerder van het gas- en elektriciteitsnet, een proefproject waarbij straatkasten met technische installaties van Proximus worden gebruikt om laadpalen voor elektrische auto's te voeden. Mogelijk is er een potentieel van 7.000 nieuwe laadpunten.

Dankzij de uitrol van nieuwe glasvezelverbindingen komt er plaats vrij in de technische kasten. Het bedrijf zal nu in Mechelen testen of die kasten stroom kunnen leveren aan laadpaaltjes voor elektrische wagens. Volgens Proximus bestaan er al gelijkaardige initiatieven in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

In eerste instantie zullen de komende weken acht kasten in Mechelen telkens twee laadpunten krijgen. Er zijn maar beperkte graafwerken nodig. "We gaan naar een totaal van 35 laadpalen met elk twee laadpunten", zegt Dirk Lybaert, Chief Corporate Affairs Officer bij Proximus. Het proefproject zal vier maanden duren. 

Proximus heeft berekend dat 3.500 van zijn circa 28.000 straatkasten in aanmerking komen om op een eenvoudige manier laadpunten met twee stopcontacten aan te hangen. Maar dan moet het proefproject wel succesvol zijn, en moeten de nodige partners worden gevonden, luidt het. Volgens Lybaert kunnen de 3.500 kasten binnen een termijn van anderhalf jaar omgevormd worden.

De laadpalen zijn gekoppeld aan een extern softwareplatform. Wie zijn elektrische wagen aan de Proximus-palen wil opladen, kan er met verschillende soorten laadkaarten terecht aan de standaardtarieven. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) ziet het graag gebeuren, want er zijn nog maar 5.000 publieke laadpalen in Vlaanderen. "We weten dat we ongeveer 100.000 publieke of semipublieke laadpalen nodig hebben. Dat is nog een hele weg te gaan", zegt hij. "Collega Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit, red.) heeft er al 5.000 bij kunnen creëeren. Daarmee zitten we volgend jaar al op 10.000. Met dit project kunnen er nog 7.000 bij komen. Het komt in een stroomversnelling."

Meest gelezen