Radio 2

Schuilkelders uit WO II ontdekt bij werken Rooseveltplein Vilvoorde

Bij de werken aan het Rooseveltplein in Vilvoorde zijn verschillende schuilkelders ontdekt uit de Tweede Wereldoorlog. Momenteel wordt dat plein helemaal heringericht. Arbeiders vonden ondergrondse gangen die net voor de oorlog werden gebouwd, waar mensen konden schuilen tijdens bombardementen. Dat blijkt uit bouwplannen die de stad kon terugvinden. 

De schuilkelders werden ontdekt op de hoek van de Franklin Rooseveltlaan en de Mechelsesteenweg. Daar zijn al een hele tijd grootscheepse herinrichtingswerken aan de gang. Zo vertelt schepen van Erfgoed Moad El Boudaati (Vooruit). "We hebben de bouwplannen teruggevonden en het blijkt te gaan om schuilkelders die gebouwd zijn net voor de Tweede Wereldoorlog in 1939. Het is een toevallige vondst die we gemeld hebben aan het Agentschap Erfgoed. Zij gaan volgende week een archeoloog sturen om de vondst te documenteren.”

De schuilkelders blijken in allerijl gebouwd te zijn, toen de oorlog dreigde uit te breken. “Gewoon op straat, op een open plek, want daar was er minder kans dat er zou gebombardeerd worden. Ook aan de andere kant van het Rooseveltplein, op de hoek van de Rooseveltlaan en de Kruisboogschuttersstraat en aan het Slachthuisplein zou er zich volgens de plannen een dergelijke schuilkelder bevinden”, gaat El Boudaati verder. Voorlopig wordt de locatie afgezet met hekken.  

Werken gaan door

De werken op die locatie worden even stilgelegd maar grote gevolgen voor de werf zal dat niet hebben. “Er is voldoende werk volgens de aannemer op andere plaatsen. Dus dit gaan ze even onaangeroerd laten. Het is sowieso de bedoeling dat die kelder naderhand niet zal uitgebroken worden maar terug opgevuld wordt, tenzij het Agentschap er anders over beslist natuurlijk.”

De bouwplannen van de schuilkelders
Radio 2

Meest gelezen