Reddingswerkers komen aan bij de steenkoolmijn.

52 doden bij ongeluk in Russische steenkoolmijn, een van zwaarste mijnongelukken sinds Sovjettijdperk

In Rusland zijn 52 mijnwerkers om het leven gekomen bij een ongeluk in een steenkoolmijn. Bij de dodelijke slachtoffers zijn ook 6 reddingswerkers. 239 mijnwerkers zijn gered, 40 van hen liggen in het ziekenhuis. De directeur van de mijn, zijn plaatsvervanger en een ploegbaas zijn opgepakt. 

Het ongeluk vond plaats in een steenkoolmijn in de regio Kemerovo, in het zuidwesten van Siberië. Volgens Russische media was er een methaangasontploffing en brak er brand uit op een diepte van 250 meter. De rook verplaatste zich naar verluidt snel door de mijn via de ventilatietunnel.

Op het moment van het ongeluk waren 285 mijnwerkers in de mijn aan de slag. 239 van hen konden gered worden. 40 mijnwerkers raakten gewond.

Er zijn 52 doden, meldt het Russische persagentschap TASS vanavond. Reddingwerkers vonden uren na de gasontploffing 14 lichamen. Maar de zoektocht naar 38 andere vermisten moesten ze staken door een opeenhoping van explosief methaangas en een hoge concentratie giftige dampen van de brand. Er is geen hoop meer om nog overlevenden te vinden.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

1 op de 3 steenkoolmijnen onveilig

De Russische autoriteiten hebben een strafonderzoek opgestart naar het ongeluk, mogelijk werden de veiligheidsmaatregelen in de mijn geschonden en leidde dat tot het ongeluk en de doden. De directeur, zijn plaatsvervanger en een ploegbaas zijn opgepakt.

Een vijftal jaar geleden werden alle 58 steenkoolmijnen in Rusland nog onderzocht op hun veiligheidsniveau, na een ongeluk in een andere mijn waarbij 36 mijnwerkers omkwamen. 20 van de 58 mijnen, of 34 procent, bleek toen onveilig te zijn. De mijn waarin het ongeluk vandaag plaatsvond, bleek toen wel veilig te zijn. De laatste inspectie van deze mijn vond plaats in 2019, melden Russische media. Maar het resultaat van die inspectie wordt niet vermeld.

De Russische president Vladimir Poetin uitte zijn medeleven met de families van de slachtoffers. De gouverneur van de regio Kemerovo heeft de plaats van de ramp bezocht.

Meest gelezen