Covid Safe Ticket, het begin van een pasjesmaatschappij? Beluister onze nieuwe jongerenpodcast

Het Covid Safe Ticket: een QR-code die moet bepalen wat je wel en niet mag doen. Waar je wel of niet binnen mag. De ene vindt de coronapas geen probleem. Het zorgt ervoor dat onze sociale contacten veilig zijn. De andere vindt dat het verdeeldheid zaait en mensen uitsluit. De coronapas is het meest polariserende onderwerp van het moment. In de eerste aflevering van "Snapt ge mij nu" schuift Aurélie Boffé aan tafel met studenten Marie Baeten (22) en Jef Druyts (20), juriste Eva Albers (28) en journaliste Roxanne Wellens (23).

"Snapt ge mij nu" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé.  Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen.  De eerste aflevering is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. 

Sinds 1 november moet je in heel het land je Covid Safe Ticket voorleggen om op café te gaan, om te gaan sporten, of om de cinema binnen te mogen. Als je geen CST hebt, valt je sociale leven stil. Kan dat zomaar? Hoe zit het nu met onze vrijheid? En is de coronapas moreel verdedigbaar? Allemaal vragen waar we in de eerste aflevering van "Snapt ge mij nu" een antwoord op proberen vinden.

Beluister hier een fragment uit de eerste aflevering:

Marie Baeten (22) studeert Gender en Diversiteit aan de UGent. Voor haar is de coronapas noodzakelijk om terug te keren naar een normaal leven. Ze heeft ook geen moment getwijfeld om zich te laten vaccineren. 

Jef Druyts (20), student Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven, is gevaccineerd, maar vindt het CST maar een gevaarlijk instrument. Het lijkt misschien een banale maatregel, maar het zet wel de deur open naar verdere inperkingen van onze vrijheid. 

Roxanne Wellens (23) is journaliste en auteur. Roxanne is niet gevaccineerd en voelt zich uitgespuwd door de regering, door de media en door haar omgeving. Zij ervaart hoe de spanning tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden elke dag wat meer oploopt. 

Eva Albers (28) is juriste en doctoreert in de mensenrechten aan de KU Leuven. Eva stelt zich heel wat ethische vragen rond het Covid Safe Ticket en vreest dat we in een "pasjesmaatschappij" belanden waarin burgers elkaar controleren.

Luister hier naar de eerste aflevering:

Wat wil jij horen in een volgende aflevering? Stuur jouw suggesties via DM naar de Instagrampagina van VRT NWS.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen