Foto die de Spaanse politie verspreidde van de vondst.

Spaanse politie redt eeuwenoud Iberisch zwaard van verkoop op sociale media

In de Spaanse provincie Jaén heeft de politie een Iberisch zwaard van zo’n tweeduizend jaar oud in beslag genomen. Het wapen werd samen met 202 andere archeologische vondsten te koop aangeboden op het internet. De verkoper van de “falcata”, een zwaard met een enorme historische waarde, werd aangehouden.

Zo’n 2000 jaar geleden zwaaiden krijgers op het Iberische schiereiland met falcata’s. Dat waren multifunctionele wapens waarmee ze konden steken en snijden en waaraan een grote symbolische waarde hing: wie een falcata bezat, toonde daarmee zijn rijkdom en sociale status. In verschillende Spaanse musea kunnen bezoekers de historische wapens bezichtigen. 

Maar wie dat echt wou, kon er recent ook eentje in huis halen. De Spaanse politie kwam namelijk een zwaard op het spoor door een publicatie op een naar eigen zeggen “bekend socialemedianetwerk”. Een Spanjaard uit Jaén, een provincie in het zuiden van het land, had het in zijn post over een “Iberische falcata met een handvat in de vorm van een vogelkop”.

Na een reeks onderzoeken verzamelde de politie voldoende bewijs om aan te tonen dat het zwaard effectief bestond. Ze slaagde erin om de man te identificeren en te localiseren en zo het wapen samen met 202 andere oeroude objecten in beslag te nemen. Er werden onder meer juwelen en ceramiek gevonden.

De politie arresteerde de Spanjaard op verdenking van verduistering en een inbreuk tegen historisch erfgoed. In haar persbericht bevestigt ze dat de man van plan was om het wapen te verkopen.

Mes in uitzonderlijke staat

Als hij daarin was geslaagd, had de Spanjaard daar waarschijnlijk een klein fortuin aan overgehouden. Volgens de politie is het zwaard uit de 3e of 2e eeuw voor Christus heel veel waard. De reden daarvoor is het zo goed als onaangetaste lemmet.

Dat het mes nog steeds in zo'n goede staat verkeert, is immers best uitzonderlijk. Falcata’s waren persoonlijke wapens die samen met hun eigenaar begraven werden. Om ervoor te zorgen dat niemand ooit nog gebruik zou kunnen maken van het voorwerp, werden de messen opzettelijk gebogen en beschadigd voor de begrafenis.

Meest gelezen