Twee bankkaartfraudeurs op heterdaad betrapt en aangehouden in Turnhout 

De Politie Regio Turnhout heeft twee bankkaartfraudeurs op heterdaad kunnen betrappen en oppakken. De slachtoffers, een man van 69 en een man van 78 jaar, werden telefonisch gecontacteerd door een zogezegde bankmedewerker. Die slaagde er bij beide slachtoffers in om tijdens het telefoongesprek de vertrouwelijke pincodes van de bankkaarten te ontfutselen. Maar de slachtoffers roken onraad en verwittigden de politie.  

De bal ging dinsdagmiddag aan het rollen toen de politiepost in Lille kort na mekaar twee meldingen kreeg van twee mensen die de avond voordien telefonisch waren gecontacteerd door een zogezegde bankmedewerker. "Die vertelde hen dat er misbruik was vastgesteld met hun bankkaart en dat er snel actie moest worden ondernomen om te voorkomen dat er nog meer geld van hun rekening zou worden overgeschreven", aldus de politie. 

De valse bankmedewerker slaagde er bij beide slachtoffers in om tijdens het telefoongesprek de vertrouwelijke pincodes van de bankkaarten te ontfutselen. Toen de oplichter liet verstaan dat er nog een bankmedewerker zou langskomen om de bankkaarten waarmee er fraude was gepleegd op te halen, roken de slachtoffers onraad en verwittigden zij de politie. 

Die stuurde een anonieme patrouille, waardoor de verdachten werden opgepakt toen ze in Lille aan het huis van de slachtoffers aankwamen. De verdachten zijn twee 19-jarige Nederlanders.  De onderzoeksrechter in Turnhout heeft hen intussen aangehouden.  Zij zullen morgen voor de raadkamer verschijnen en die zal beslissen over een eventuele verdere aanhouding.

Een echte bankmedewerker zal je nooit telefonisch contacteren en naar vertrouwelijke gegevens vragen
Politie Regio Turnhout

De Politie Regio Turnhout wil naar aanleiding van de feiten in Lille, eerder deze week, nogmaals waarschuwen voor dergelijke praktijken en vraagt om nooit vertrouwelijke bankgegevens of je persoonlijke bankkaartcode te delen met anderen.  "Een echte bankmedewerker zal je trouwens ook nooit telefonisch contacteren en naar vertrouwelijke gegevens vragen", klinkt het. 

"Word je toch benaderd door iemand die zich uitgeeft als een medewerker van de bank waarbij je klant bent, aarzel dan niet om je vertrouwde aanspreekpunt bij de bank te contacteren en na te vragen of je wel degelijk door een echte medewerker van jouw bank bent gecontacteerd.  Zo vermijd je het slachtoffer te worden van criminelen die het gemunt hebben op het geld dat op jouw zicht- of spaarrekening staat. Ben je toch het slachtoffer geworden, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en doe zeker ook een aangifte bij de politie."

Meest gelezen