© Lluís Real - creative.belgaimage.be

UZ Brussel veroordeeld voor fout bij "savior baby": wat is dat en valt het ethisch te verantwoorden?

Het UZ is Brussel is veroordeeld tot een schadevergoeding nadat het is fout gelopen bij een zogenoemde "savior baby", een "reddingsbaby" die wordt verwekt om een zieke broer of zus te redden met stamcellen. Maar wat is dat nu eigenlijk, zo'n savior baby? En is dat helemaal ethisch verantwoord? 

Het UZ Brussel heeft ervoor gezorgd dat een Spaans koppel ongewild een groot gezin heeft gekregen. Het koppel wilde graag een savior baby, een kind dat kunstmatig wordt verwekt met een bepaald genetisch profiel om een zieke broer of zus te redden met een type stamcellen. 

Het paar kreeg echter een tweeling die niet de stamcellen had die nodig waren om hun eerste kind een beenmergtransplantatie te geven. Het moest daardoor een vierde baby krijgen om het zieke eerste kind alsnog te helpen. Het kwam tot een rechtszaak waardoor het UZ Brussel veroordeeld werd een schadevergoeding te betalen. 

Adelheid Rigo, professor filosofie aan de VUB en lector Bio-ethiek bij de Odisee hogeschool legt uit wat er normaal gebeurt wanneer je een savior baby wil. "Een savior baby werkt eigenlijk met dezelfde techniek als in-vitrofertilisatie. Mensen met vruchtbaarheidsproblemen kiezen voor de bevruchting van de eicel buiten het lichaam van de vrouw. Bij een savior baby heeft die eicel iets extra: hetzelfde genetische HLA-type van een broertje of zusje dat een bepaalde ziekte heeft. De eicel is dus zelf vrij van de ziekte én heeft een kans om stamcellen door te geven en de broer of zus te genezen." 

Ethisch moeilijk

Het is natuurlijk een mooi en nobel idee, maar er schuilen ook enkele gevaren in. "Het mag natuurlijk niet als instrument of medicament gebruikt worden", aldus Rigo. "We spreken hier nog steeds over een mensenleven. Het is dan ook door de Belgische wet bepaald dat er eerst uitgebreid onderzoek moet gebeuren of het ook een gewenst kind is." De techniek wordt ook nog niet in elk land aanvaard. 

Zelf doet Rigo onderzoek rond het ethische aspect, wat nodig is: "Er gaat een heel psychologisch onderzoek aan vooraf waar de psychologische autonomie van het koppel wordt nagegaan en bekeken wordt of ze rationeel denken." 

Ook na de geboorte van het kind moet de situatie goed worden opgevolgd. "Je kan het vergelijken met een orgaandonatie. Je voelt je super als het lukt, maar er komen vaak heel wat psychologische complicaties bij kijken wanneer het niet lukt. Zeker voor de savior baby", benadrukt Rigo. 

Meest gelezen