Vanaf vrijdag al strengere coronamaatregelen in Oudenaarde, Kluisbergen, Wortegem-Petegem en Kruisem

De vier gemeenten van de politiezone Vlaamse Ardennen voeren morgen al strengere coronamaatregelen in. Ze wachten niet op beslissingen van het overlegcomité, omdat het aantal besmettingen in de regio heel snel omhoog gaat. In Oudenaarde is dat aantal 14 maal hoger dan een maand geleden. Ook het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde zit bijna aan zijn plafond en moet reguliere zorg uitstellen. Kerstmarkten, -dorpen en -cafés zijn verboden, voor binnenevenementen is een covidplan nodig, en gemeentelijke gebouwen gaan dicht voor verenigingen.

Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem hebben beslist om morgen, vrijdag, strengere coronamaatregelen te laten ingaan. "De coronacijfers zijn er zó slecht en het ziekenhuis is zó belast, dat er geen andere keuze was", zo luidt het. 

Gisteren lieten A.Z. Oudenaarde en de intergemeentelijke veiligheidscel al verstaan dat de situatie zorgwekkend en dringend is. De coronacijfers zijn overal slecht, maar de Vlaamse Ardennen zijn toch wel zwaar getroffen. Vergeleken met vorige maand zijn er in Oudenaarde bijvoorbeeld 14 keer meer coronabesmettingen. Dat is een stijging van 1.411 procent. In Wortegem-Petegem gaat het om 13 keer meer gevallen. In Brakel, dat eerder al strengere maatregelen invoerde, is het aantal gestegen met "amper" 340 procent. 

Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor onze inwoners, hopelijk gaat het overlegcomité nu dezelfde richting uit

Luc Vander Meeren (Open VLD), burgemeester Wortegem-Petegem

"Alle kerstmarkten, winterdorpen en wintercafés worden verboden. Horeca-activiteiten moeten al zittend plaatsvinden als ze gekoppeld zijn aan een evenement van een vereniging of onderneming. Wie een binnenevenement wil organiseren, moet een covidplan kunnen voorleggen met een hygiëneplan en een stappenplan voor de ventilatie. En we sluiten alle gemeentelijke accomodaties die we ter beschikking stellen van verenigingen en ondernemingen. Sportzalen blijven open, maar de kleedkamers en douches gaan op slot". Dat zijn de extra maatregelen die vanaf vrijdag 26 november van kracht zijn in Oudenaarde, Kluisbergen, Wortegem-Petegem en Kruisem. Door de maatregelen zullen mensen veel minder contacten hebben, en dat is nodig om het virus minder speling te geven, zo zeggen ze. 

"En dat is ook de enige manier van handelen", zegt Ann De Maere, directeur van het A.Z. Oudenaarde. "Want zoals alle ziekenhuizen, zitten ook wij dicht bij het plafond. "

Alle 28 covid-bedden zijn ingenomen. Als opgenomen patiënten ook positief testen, zitten we over het aantal voorbehouden bedden.

Ann De Maere, directeur A.Z. Oudenaarde

"Op de afdeling intensieve zorgen, zijn er 4 bedden voorbehouden voor covid-patiënten, op de verpleegafdeling zijn er dat  24. Ze zijn allemaal bezet", zegt De Maere. "We hebben ook nog patiënten opgenomen bij wie het testresultaat er nog niet is. Als daar ook nog coronapositieven bij zijn, zitten we dus boven ons aantal. Over de geplande zorg wordt twee maal per week overlegd. Dan bekijken we wat we wél en niet kunnen laten doorgaan. Elke behandeling waarbij de patiënt op de afdeling intensieve verzorging komt wordt uitgesteld als het kan. Op de verpleegafdeling bekijken we hoeveel bedden we hebben, hoeveel verzorging daarvoor nodig is, en of we die ook echt kunnen bieden. Want naast bedden zijn er ook mensen nodig die de zorg bieden, en veel medewerkers zijn intussen ook uitgevallen. Er is dus een opnamestop voor niet-dringende zaken." 

De nieuwe strengere maatregelen kunnen pas over 2 weken gevolgen hebben

Nu het overlegcomité toch al morgen weer samenkomt en wellicht strengere coronamaatregelen zal opleggen, geeft Ann De Maere nog een goede raad mee aan de ministers: "Beperk zoveel mogelijk de contacten tussen mensen, want het virus verspreidt zich razendsnel. Hoe minder contacten, hoe minder besmettingen, hoe lichter het werk voor de zorgsector, en hoe makkelijker er op termijn weer wat meer vrijheid mogelijk is, misschien wel met kerst al. Want vorig jaar was het toch wel triestig."

Meest gelezen