Verpakkingsbedrijf uit Roeselare is KMO van het jaar: “Onze verpakkingen gaan letterlijk de wereld rond”

Verpakkingsbedrijf Barias uit Roeselare is uitgeroepen tot KMO van het jaar. “Het is fantastisch, we hadden het niet verwacht”, zegt zaakvoerder Chris Mullie. Barias is daarmee het eerste West-Vlaamse bedrijf sinds 2016 dat de titel krijgt. 

“In de Food Valley van Roeselare verpakt Barias lekkere merken”, zegt Chris Mullie. “We verpakken vooral diepvriesvoeding om de verkoop te stimuleren. Frietjes komen bij ons in grote verpakkingen toe en wij steken ze dan in een nieuw, leuk jasje. Daarna worden ze wereldwijd verdeeld in supermarkten, maar ook in de horeca.” 

Naast frietjes verpakt Barias ook andere producten zoals groenten en ijsjes. “We verpakken ook bakkerijproducten voor heel veel luchtvaartmaatschappijen. Op die manier vliegen de producten die uit Roeselare komen letterlijk de wereld rond.”

Landbouwerszoon

Het idee voor het verpakkingsbedrijf ontstond bij Chris al op jonge leeftijd. “Ik ben een landbouwerszoon. Vroeger mocht ik meehelpen op de boerderij en soms mocht ik mee bloemkolen en andere groenten leveren bij de voedingsindustrie in de buurt. Als ik op zaterdag met mijn moeder naar de supermarkt mocht, keek ik vol verwondering naar de verpakkingen in de rekken. Soms zaten daar gadgets bij, speelgoed of kortingsbonnen voor het Meli-park.”

Mullie zag toen een spanningsveld tussen de verpakkingen die consumenten graag hadden en wat de producten toen konden doen. “De verpakking moet volautomatisch kunnen gebeuren en dat gaat niet met ‘speciallekes’.”

Duurzaam

Het bedrijf probeert al lang in te zetten op duurzaamheid. “We werken zo veel mogelijk met bio-afbreekbare en recycleerbare materialen. Ook karton zit de laatste tijd in een stijgende lijn. Diepvries vraagt veel energie, maar we produceren ook zelf energie, het equivalent van meer dan 350 gezinnen.”

Meest gelezen