Archiefbeeld: Bart De Pauw en zijn advocaat Michael Verhaeghe (l).
Jasper Jacobs

Tv-maker Bart De Pauw krijgt 6 maanden met uitstel voor stalking van 5 vrouwen

Tv-maker Bart De Pauw is door de correctionele rechtbank in Mechelen schuldig bevonden aan stalking van 5 vrouwen en aan overlast met elektronische communicatiemiddelen bij 1 vrouw. Hij krijgt een celstraf van 6 maanden met uitstel. De Pauw zegt "heel teleurgesteld" te zijn.

De correctionele rechtbank van Antwerpen, afdeling Mechelen, acht tv-maker Bart De Pauw schuldig aan belaging (stalking dus) van 5 vrouwen, onder wie actrices Ella-June Henrard en Liesa Naert, en elektronische overlast bij 1 vrouw. Hij krijgt daarvoor een celstraf van 6 maanden met uitstel gedurende 3 jaar. In de praktijk betekent dat dus dat De Pauw enkel effectief de cel in moet als hij de komende 3 jaar nog meer strafbare feiten zou plegen (en dat hoeft voor de duidelijkheid dus niet over hetzelfde soort feiten te gaan). 

In totaal hadden 9 vrouwen zich burgerlijke partij gesteld in de zaak en volgens de aanklager waren mogelijk zelfs 13 vrouwen het slachtoffer geworden van De Pauw. Maar de rechter ging daar dus niet volledig in mee. Zo werden onder meer de beschuldigingen door actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn ongegrond verklaard. 

3 criteria voor "stalking"

Op het volledige vonnis, en dus ook de motivering van de rechter, is het nog wachten tot deze namiddag. Maar persrechter Theo Byl kon inhoudelijk al iets meer details kwijt. "Voor elektronische overlast is bijzonder opzet vereist, wat betekent: heel bewust mensen storen en overlast bezorgen met een communicatiemiddel. Dat is maar voor 1 feit bewezen", legt Byl uit.

"De veroordeling is belangrijk voor de belaagde vrouwen, want ze zien dat als de erkenning dat wat Bart De Pauw gedaan heeft, strafbaar is", legt Fatma Taspinar uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Om van belaging of "stalking" te kunnen spreken, moet aan 3 voorwaarden voldaan zijn: ten eerste moeten de feiten (bijvoorbeeld verstuurde berichten of bepaalde gedragingen) bewezen zijn, ten tweede moet het slachtoffer "ernstig in de rust verstoord zijn" en ten slotte moet de vermoedelijke dader ook wéten dat hij die rust verstoorde.

Voor een aantal slachtoffers was de feitelijkheid niet bewezen: er was bijvoorbeeld niet aangetoond dat er berichten waren

Persrechter Theo Byl

Voor 5 vrouwen kunnen die 3 criteria weerhouden worden, weet Byl. "Maar voor een aantal slachtoffers was de feitelijkheid niet bewezen: er was dus bijvoorbeeld niet aangetoond dat er berichten waren. Voor een aantal anderen was niet aangetoond dat het slachtoffer op een ernstige manier in de rust verstoord was. En voor nog een tweetal anderen was niet aangetoond dat De Pauw op de hoogte was van het feit dat hij de rust verstoorde."

Meer oproepen over stalking via hulplijn 1712 na proces-De Pauw

Bij hulplijn 1712 zijn de voorbije maanden meer oproepen geregistreerd over stalking. Sinds juli zijn er 75 oproepen genoteerd, de helft daarvan gebeurde na het proces-De Pauw in oktober. Dat laat hulplijn 1712 weten.

De oproepen gaan over stalking van onder andere collega's, buren, familieleden en ex-partners. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het over stalking van een ex-partner, waarbij zowel mannen als vrouwen pleger zijn. In België doen jaarlijks 22.000 mensen aangifte van stalking, naar schatting is dit slechts de helft van het aantal feiten.

Mensen die met stalking te maken hebben krijgen vier tips mee: 

  • Praat erover en zorg voor jezelf 
  • Bel de politie in geval van nood
  • Verzamel bewijsmateriaal
  • Doe aangifte en zoek professionele hulp. 

Hulplijn 1712 is elke werkdag bereikbaar, gratis en anoniem. Meer info via www.1712.be

Tegen de uitspraak van de rechtbank is nog beroep mogelijk bij het hof van beroep in Antwerpen. Het is nog niet duidelijk of een van de partijen dat ook effectief zal doen. Ze hebben 30 dagen de tijd om daarover te beslissen.

Sms-berichten

De uitspraak vormt het (voorlopige?) slotakkoord van een zaak die al van start ging in 2017. Dat gebeurde nadat de tv-maker zelf in een video had bekendgemaakt dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet, nadat enkele vrouwen getuigd hadden dat hij hen had lastiggevallen. Een paar dagen later startte het parket van Antwerpen op eigen initiatief een gerechtelijk onderzoek. 

Uit dat onderzoek bleek dat minstens 13 vrouwen - actrices, medewerksters en stagiaires van zijn productiehuis Koeken Troef - mogelijk het slachtoffer waren van stalking door De Pauw. Uiteindelijk stelden 9 vrouwen zich burgerlijke partij. Ze eisten een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Tijdens het proces vorige maand bleek vooral hoe De Pauw verschillende dames tientallen tot honderden amoureuze, flirterige en soms ook expliciete sms-berichten op korte tijd stuurde, soms tot diep in de nacht.

Geen schuldinzicht

De openbaar aanklager stelde daarom tijdens het proces, ruim een maand geleden intussen, dat De Pauw misschien geen seksuele misdrijven had gepleegd, maar dat hij de rust van de betrokken vrouwen ernstig verstoord had. "En dat vanuit een gezagsrelatie." Hij had daarom een straf van 1 jaar met uitstel gevraagd. De aanklager had er ook weinig begrip voor dat De Pauw nauwelijks schuldinzicht betoonde.

Normaal gezien zou het vonnis tegen De Pauw niet worden voorgelezen, vanwege de coronasituatie. De uitspraak zou naar alle betrokken partijen worden verstuurd. Maar uiteindelijk besliste de rechtbank om toch een deel van het vonnis voor te lezen.

VRT NWS-journalist Fatma Taspinar geeft in "Het journaal" toelichting bij het vonnis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen