Coronadebat creëert volgens CLB nu ook wantrouwen bij ouders over (kinder)vaccins, zoals mazelen of rubella

De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) krijgen verontrustende signalen van ­ouders die geen enkel vaccin nog vertrouwen, zelfs niet dat tegen mazelen, bof of rubella. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Het wantrouwen is volgens Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk, een gevolg van het coronadebat. 

Kinderen die jonger dan 12 jaar zijn, hebben de toestemming nodig van hun ouders om gratis gevaccineerd te worden door de mensen van het CLB, maar dat verloopt nu minder vlot dan vroeger, meldt De Standaard.  Het gaat dan over vaccinaties tegen ziektes als bof of de mazelen.

"We merken dat het debat over de coronavaccins nu ook een impact heeft op de huidige vaccinatiecampagnes, zoals die rond de mazelen of rubella", zegt Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk, eergisteren in "Terzake". "We krijgen op dit moment meer weigeringen voor die vaccins en dat is verontrustend. Ouders laten zich inpakken door de antivaxbeweging."

Stefan Grielens legt in "Terzake" uit waarom sommige ouders de basisvaccins niet meer vertrouwen:

Videospeler inladen...

"Open en eerlijke communicatie is belangrijk"

Grielens ziet het wantrouwen over de vaccinaties vooral toenemen in groepen waar het coronadebat heftig gevoerd wordt, zoals steden: plekken waar een lagere economische status heerst. Daar stellen mensen zich vaker de vraag wat vaccineren nu juist inhoudt. "We hebben er jarenlang hard aan gewerkt om daar ook een goede vaccinatiegraad te krijgen", zegt hij in "Terzake". De CLB-directeur vindt het daarom belangrijk om open en eerlijk te communiceren over alle vaccins.

We gaan opnieuw extra inspanningen moeten doen om die mensen terug mee te krijgen

Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk

"We gaan nu toch opnieuw extra inspanningen moeten doen om die mensen terug mee te krijgen. De basisvaccinaties mogen niet het slachtoffer worden van de debatten die we nu aan het voeren zijn."

Kind en Gezin is intussen op de hoogte gebracht en zegt de komende weken alert te zullen zijn, meldt De Standaard. Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt het probleem te onderzoeken, schrijven de kranten nog.

Meest gelezen