Franse politiepatrouille langs de Noord-Franse kust.
AFP or licensors

OVERZICHT - Wat weten we over het "dodelijkste incident met migranten op het Kanaal", waarbij zeker 27 mensen stierven?

Een dag na "het dodelijkste incident op het Kanaal", waarbij al zeker 27 migranten om het leven kwamen, zindert de ramp nog na. Wat is er precies gebeurd? We zetten op een rijtje wat we al weten.

Wat is er gebeurd?

 • Gisteren rond 14 uur in de namiddag ontdekte een visser verschillende lichamen in het water, voor de kust van Calais. 
 • Er werd een reddingsoperatie op touw gezet, maar die kon weinig doen. Slechts twee mensen konden levend uit het water gehaald worden, zij verkeren in levensgevaar. 27 anderen verdronken in het koude water. Het zou het dodelijkste incident op het Kanaal zijn. (Eerder was er sprake van 31 doden, maar dat cijfer werd bijgesteld.)
 • De migranten probeerden via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken, in een rubberen bootje. Volgens Franse media zou hun bootje tegen een groter schip gevaren zijn en zo lek geraakt en gekapseisd zijn.

Wat is er precies gebeurd? Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Wat weten we over de slachtoffers?

 • Wie de slachtoffers zijn of wat hun nationaliteit is, weten we nog niet. Wat wel al duidelijk is, is dat de slachtoffers 17 mannen, 7 vrouwen en 3 kinderen zijn. Een van de vrouwen was ook zwanger. De twee migranten die het drama overleefden, zijn afkomstig van Somalië en Irak. Zij zullen binnenkort ondervraagd worden.
 • In de haven van Calais kwamen gisteren al tientallen mensen samen om de slachtoffers te herdenken. Zij hadden ook borden mee met slogans als "Darmanin, moordenaar, je hebt bloed aan je handen". Gérald Darmanin is de Franse minister van Binnenlandse Zaken.
 • Gisteren werden meteen na het drama al 4 verdachten opgepakt, zij zouden de mensensmokkelaars zijn. In de loop van de nacht werd er nog een vijfde verdachte opgepakt, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken laten weten.

Dit jaar probeerden al 25.000 migranten de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, dat is drie keer meer dan in 2020. Gisteren zijn er trouwens nog zo'n 25 andere boten het Kanaal overgestoken. Volgens hulporganisaties is het Kanaal stilaan "een openluchtkerkhof" aan het worden.

In "De ochtend" vertelt Bruno Libbrecht van de vzw Allemaal Mensen: "Die mensen zitten gevangen tussen twee landen. Mensen leven onder een blauw zeil, in een afgedankt tentje, met één waterkraan voor honderden of duizenden mensen. Hoe meer ze gepest worden, hoe meer risico's ze nemen. Die mensen zijn radeloos en doen dan domme dingen, anders hadden ze misschien gewacht tot het beter weer was of ze een betere boot hadden."

Hoe reageren Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk?

 • Zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk reageert geschokt. 
 • De Britse regering heeft gisteravond al crisisberaad gehouden. Premier Boris Johnson liet na afloop weten dat hij "gechoqueerd, opstandig en diep bedroefd was". Hij wil samen met Frankrijk meer doen om zulke tragedies te voorkomen.
 • "Frankrijk zal niet toelaten dat het Kanaal een begraafplaats wordt", was dan weer de eerste reactie van de Franse president Emmanuel Macron. Macron heeft al laten weten dat hij meer middelen wil voor Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt én hij wil dat de verschillende ministers van Migratie snel bij elkaar komen. De Franse regering is vandaag in spoedberaad bijeen gekomen.
 • De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin en zijn Britse collega Patel hebben vandaag ook overleg gepleegd over het drama en over maatregelen om die in de toekomst te vermijden. De Franse president Macron heeft ook met de Britse premier Johnson gebeld. Hoewel beide regeringen geschokt reageren op het drama, wijzen ze elkaar ook met de vinger. 
 • Brits en Franse voorstellen om de crisis aan te pakken, worden aan de andere kant van het Kanaal koel onthaald. Zo willen de Britten helpen bij het patrouilleren voor of op de Franse kust, maar dat ziet Frankrijk niet zitten. Een centrum in Frankrijk waar migranten asiel kunnen aanvragen in het Verenigd Koninkrijk vindt de Britse regering dan weer geen goed idee.
 • Frankrijk verwacht ook meer hulp van Nederland, Duitsland en ons land in de strijd tegen de mensensmokkel. Zondag wil Frankrijk in Calais topoverleg houden met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en met de Belgische, Duitse, Nederlandse en Britse ministers die bevoegd zijn voor migratie. Voor België zullen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden aanwezig zijn. De bedoeling van de vergadering is om te bepalen hoe politie, gerecht en hulpverleners beter kunnen samenwerken, "om de strijd op te voeren tegen de netwerken van mensensmokkelaars die actief zijn in de migratiestromen". 

Doet ons land iets?

 • In ons land heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi al geschokt gereageerd. "Vreselijk", schrijft hij op Twitter. "Mensensmokkelaars hebben bloed aan hun handen. Oppakken en aanpakken." Hij vindt ook dat Europa sneller werk moet maken van een migratiepact.
 • Nico Paelinck van de lokale politie Westkust roept dan weer op om meer politiepatrouilles te houden op de stranden. Hij is niet verrast dat zo'n ramp kon plaatsvinden. "Dit stond in de sterren geschreven. Er zijn dringend maatregelen nodig. Op de stranden is bijna geen politioneel toezicht, dus zo worden we een aantrekkingspool." Hij hoopt ook op meer steun van de federale politie. 

Bekijk het verslag uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen