Intensivist Jessa Ziekenhuis: "We blijven maar hopen op gezond verstand van mensen, maar ze luisteren pas als het wordt opgelegd"

Nu het aantal coronapatiënten ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt blijft oplopen, vraagt intensiviste Jasperina Dubois strengere coronamaatregelen. "Voor het eerst in anderhalf jaar maak ik me echt zorgen over de zorg in zijn totaliteit", zegt ze in Het Laatste Nieuws. Alleen de scholen sluiten of overschakelen op afstandsonderwijs gaat het virus niet stoppen, zegt het Vrij CLB in Limburg.

"We hopen elke dag dat er een kentering komt, maar de coronacijfers leren ons het tegenovergestelde" vertelt dokter Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. "Er moeten echt maatregelen komen die de keten van besmettingen kunnen onderbreken." 

Ik denk dat de vaccins heel goed werken, anders was de situatie veel dramatischer geweest

Jasperina Dubois, intensivist Jessa Ziekenhuis Hasselt

Dat de vierde golf zo hevig zou zijn, heeft Dubois ook verrast. "We hielden er rekening mee dat we de hele winter wel geregeld covidpatiënten zouden moeten verzorgen. Maar dat het zo'n impact zou hebben op onze werking, dat hadden we niet verwacht. De toestand is ook zo moeilijk omdat we niet op volledige capaciteit kunnen draaien, omdat personeelsleden na anderhalf jaar werken in extreem moeilijke omstandigheden voor langere tijd uit zijn." 

Gisteren maakte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend dat de besmettingen in het onderwijs tussen 8 en 21 november met 38 procent stegen. En dat is heel wat minder dan in rest van de samenleving waar de besmettingen met 80 procent toenamen.

Sluiten van de scholen gaat de problemen niet oplossen

Bea Meertens, Vrij CLB Limburg

Volgens dokter Bea Meertens van Vrij CLB Limburg bewijzen die cijfers dat scholen zeker niet de oorzaak zijn van de stijgende cijfers. “Als de maatschappij openblijft en de scholen dicht, dan zou dat een heel vreemd signaal zijn. Want het virus komt altijd van buiten naar binnen. En als het in een klas zit, dan gaat het ook goed rond. Maar als het aantal besmettingen buiten de scholen zakt, dan zal het ook binnen de scholen zakken. Dus het gaat niet op om alleen de scholen te sluiten.”   

Meest gelezen