Stad Brugge

Wintergloed Brugge kan doorgaan onder strikte coronavoorwaarden

Wintergloed in Brugge kan morgenavond dan toch van start gaan.  Burgemeester, Dirk De fauw (CD&V) en West-Vlaams gouverneur, Carl Decaluwé hebben een compromis bereikt. Op 4 drukke locaties langs het parcours van de lichtwandeling zullen er controles zijn op het Corona Safe Ticket. En je zal overal een mondmasker moeten dragen. 

Wel of geen Wintergloed dit jaar? Het vormde de voorbije dagen het onderwerp van discussie tussen de burgemeester van Brugge, Dirk De fauw en West-Vlaams, gouverneur Carl Decaluwé. De burgemeester zag Wintergloed als een lichtwandeling, waar enkel een mondmasker verplicht zou zijn. Maar de  gouverneur vond dat het ging om een evenement. Volgens hem kon het parcours enkel toegankelijk zijn op vertoon van Covid Safe Ticket (CST). Ze hebben nu een compromis uitgewerkt waardoor Wintergloed toch kan plaatsvinden van 26 november tot 9 januari, zij het onder strikte coronamaatregelen en met enkele aanbevelingen.

Stad Brugge

Op het hele traject van Wintergloed geldt de mondmaskerplicht. Je moet in het bezit zijn van een CST om de wandeling te doen – een negatieve PCR-test van max. 24 uur oud is ook mogelijk. Dat bewijs kan te allen tijde gecontroleerd worden. Op 4 strategische locaties langs het parcours worden standaard CST-controles uitgevoerd. Het gaat om de toegang tot het parcours aan de Poertoren-Begijnvest, de winterbar Vorst ter hoogte van Prof Dr. J. Sebrechtsstraat, ook verderop het parcours ter hoogte van het Arentshof, de Vismarkt en ter hoogte van Boninvest-Conzettbrug.

Op het traject is geen nieuwe of extra raamverkoop toegelaten en er mogen geen extra kraampjes, standjes, … voor ambulante handel staan. Het is ook verboden om de wandeling al etend en drinkend af te leggen. Op het parcours geldt er éénrichtingsverkeer voor voetgangers. Langs het parcours gebeurt er crowdmonitoring en extra controle via camera’s en de inzet van extra stewards.

Aanbevelingen

Daarnaast zijn er nog enkele belangrijke aanbevelingen voor mensen die Wintergloed willen bezoeken. "Kom niet met zijn allen tijdens de eerste weekends naar Wintergloed: het evenement loopt nog tot 9 januari. Blijf thuis als je je ziek voelt of als je weet dat je in nauw contact kwam met iemand die positief testte. Respecteer de stewards en de hulpdiensten, die de controle uitvoeren. Zij zorgen ervoor dat je de wandeling in de meest veilige omstandigheden kan maken. Volg de richtlijnen op wanneer hulpdiensten en stewards ingrijpen bij eventuele piekmomenten. Beperk het aantal mensen met wie je naar de wandeling komt. En tot slot probeer zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand te houden."

Slechte coronacijfers

Burgemeester De fauw: “Ik ben blij dat we tot een oplossing zijn gekomen. We zijn niet blind voor de slechte coronacijfers in Brugge en bij uitbreiding West-Vlaanderen. We willen dat zowel de inwoners van onze stad als de bezoekers op een veilige manier van Wintergloed kunnen genieten. Met deze maatregelen moet dat mogelijk zijn.”

Ook gouverneur Decaluwé is tevreden met het akkoord. "Dit is een oplossing om Wintergloed zo veilig mogelijk te laten doorgaan, want inderdaad de coronacijfers blijven stijgen in onze provincie. Nu reken ik op de bezoekers dat ze zich ook aan de maatregelen zullen houden en de aanbevelingen van de stewards zullen respecteren."

Meest gelezen