Foto: Radio 2

106 extra "toekomstbomen" in Antwerpen: "Belangrijk voor onze achterkleinkinderen"

In Antwerpen wordt extra geïnvesteerd in toekomstbomen, dat zijn bomen die zowel boven als onder de grond veel ruimte krijgen om te groeien en zo hopelijk meer dan 120 jaar worden. Er zijn al 530 toekomstbomen in Antwerpen, maar er komen er nu nog eens een 106 extra bij, verspreid over alle districten.

"Toekomstbomen zijn grote bomen die we als stad heel belangrijk vinden en die we extra ruimte willen geven", legt Els van Doesburg (N-VA) uit, schepen bevoegd voor groen. "We willen de bomen helpen, vooral door te ontharden of soms door constructies te bouwen onder de bomen zodat ze makkelijker toegang hebben tot grondwater. Zo hopen we heel wat bomen te houden waar ook onze achterkleinkinderen van kunnen genieten. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit maar ook voor het leven in de stad, om langere, droge periodes te overbruggen."

Als je wil dat een boom groot en oud wordt, moet je beginnen in de ondergrond

Jos Schenk, boomdeskundige stad Antwerpen

Op dit moment zijn er al zo'n 530 toekomstbomen in Antwerpen en daar komen er nu nog eens 106 bij, waarvan 49 nieuwe. "Vooral de plek waar de nieuwe bomen geplant worden, is cruciaal voor de levensduur van de boom", vertelt Jos Schenk, de boomdeskundige van de Antwerpse groendienst. "Als je wil dat een boom groot en oud wordt, moet je beginnen in de ondergrond. Het is niet mogelijk om dat voor alle bomen te doen. Dus hebben we een selectie gemaakt van plaatsen waar dat makkelijk kan. Daar planten we dan nieuwe bomen."

Daarnaast zullen 57 bestaande bomen extra beschermd worden. Eén daarvan is de eeuwenoude beuk aan de Sint-Willibrorduskerk in Berchem, die door de districtsbewoners liefkozend "Willy" wordt genoemd (zie foto bovenaan dit artikel). Aan deze reusachtige beuk staat nu een luisterbox met uitleg over toekomstbomen. Ook op de Bist in Wilrijk en op het Kroonplein in Merksem staan luisterboxen. 

In totaal investeren de stad en de districten 2 miljoen euro in de toekomstbomen.

Meest gelezen