Copyright Stad Aalst

Aalst Carnaval heeft eigen logo en huisstijl: "Zo kunnen we onze spot en satire uitleggen aan de buitenwereld"

Aalst Carnaval heeft vanaf nu een eigen huisstijl met logo ontworpen door illustrator Bram De Baere. Het logo toont een carnavalsstoet met verschillende typische figuren zoals de Voil Jeanet en Keizer Kamiel, ook het Ros Balatum staat centraal in het logo. De huisstijl zal de komende jaren te zien zijn in alle officiële communicatie van Aalst Carnaval.

Ieder jaar lanceert Aalst Carnaval een carnavalsaffiche, maar vanaf nu heeft het feest ook een eigen logo en huisstijl. Bram De Baere is illustrator en ontwierp al 4 keer de carnavalsaffiche. Regelmatig tekent hij ook ontwerpen voor praalwagens, isomokoppen en kostuums. Nu kreeg hij de vraag om een logo te ontwerpen. "Op de tekening zie je een traditionele stoet waar heel wat typische Aalsterse figuren de revue passeren", vertelt De Baere. "Die kunnen ook apart gebruikt worden om te communiceren over bijvoorbeeld de Voil Jeanet, het Ros Balatum en anderen."

Parade van erfgoed en traditie

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) is opgetogen over de nieuwe huisstijl, ook al geeft hij toe dat het misschien een vreemd moment is om dit voor te stellen. "Het is een beetje een atypisch moment in coronatijden, maar toch ook een moment van gelukzaligheid. Het logo is een bonte parade van erfgoed en traditie. Alle iconische figuren zijn erin verwerkt."

Logo met stoet met typische Aalsterse carnavalsfiguren
Copyright Stad Aalst-Bram De Baere

Het logo toont op kop de trommelaar, een fictief figuur, de Aalsterse Gilles, de stadsreuzen Iwein en Lauretta, Prins Carnaval en het Ros Balatum. Ook een vliegende Keizer Kamiel, inclusief aureooltje, twee Voil Jeanetten, een praalwagen en kinderen zijn te zien. 

Het is belangrijk dat we ons op een goede manier laten zien, ook aan de wereld buiten Aalst

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)

"Het beeld heeft een enorme dynamiek en dat maakt het carnaval zo levendig." Het nieuwe logo en de huisstijl is belangrijk, want het toont hoe Aalst Carnaval en de stad naar voor willen komen, volgens de burgemeester. "We moeten ons tonen op een goede manier, niet alleen in Aalst maar ook aan de buitenwereld."

Aalst Carnaval uitleggen

"De huisstijl kan dienen om Aalst Carnaval mee uit te leggen, want dat bleek nodig de afgelopen twee edities", beaamt illustrator Bram De Baere. "De tijd dat Aalstenaars hun Carnaval vierden zonder bemoeienissen, is verleden tijd. Door sociale media, onder meer. De heel wereld kijkt mee. Plots moeten we de context, onze spot en onze satire, steeds vaker uitleggen. Daarom zit in het logo ons erfgoedverhaal vervat."

In Leuven, waar ik woon, moet ik af en toe uitleggen dat de term Voil Jeanet geen scheldwoord is

Illustrator Bram De Baere

De Voil Jeanet is het favoriete figuur van De Baere: "Het meest typisch Aalsters en de geschiedenis erachter is zo mooi." De illustrator is zelf een telg van een Aalsterse familie, maar hij groeide op vlakbij Leuven. En daar begrijpen ze het figuur van de Voil Jeanet niet zo goed. "Ik moet er af en toe uitleggen dat de benaming 'Voil Jeanet' geen scheldwoord is. Het heeft niks met homofobie te maken, maar het is een stuk traditie en geschiedenis van arme mannen die zich verkleedden met de enige kleren die ze konden vinden thuis, die van hun vrouwen."

Te zien in straatbeeld

Vanaf vandaag is het logo te zien in de CHIPKA, dat is het maandelijkse stadsmagazine van Aalst. Maar het zal ook te zien op affiches en in kranten. "En op termijn ga je het vaak te zien krijgen in het straatbeeld in Aalst", zegt illustrator De Baere nog. Naast de lancering van het logo en de huisstijl gaat de traditionele affichewedstrijd ook door. De nieuwe affiche wordt bekendgemaakt begin volgend jaar.

De burgemeester benadrukt nog eens dat ondanks deze coronatijden de stad niet opgeeft. "Zolang carnaval niet verboden is, zal het doorgaan. Wij blijven hardvochtig hopen op een kering van die medische cijfers. En wie weet, als die curves weer dalen, zouden we kunnen uitkomen op eind februari. Voor mij staat het feest nog altijd in de agenda."

Copyright Stad Aalst-Bram De Baere

Meest gelezen