De wetenschappers bekijken de slagtand vooraleer ze hem uit het water vissen.
MBARI

Amerikaanse onderzoekers ontdekken tot hun verrassing slagtand van mammoet op onderzeese berg

Voor de kust van Californië hebben onderzoekers een slagtand van een mammoet ontdekt. Het specimen lag op een onderzeese berg en werd voor het eerst opgemerkt in 2019. Na onderzoek bevestigen de wetenschappers nu dat het om een slagtand van het prehistorische slurfdier gaat. De ontdekking zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. Vermoedelijk liggen er nog heel wat verborgen schatten op de bodem van de oceaan.

In 2019 was een groep Amerikaanse wetenschappers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute bezig met een onderzoek naar nieuwe diepzeesoorten rond een onderzeese berg op zo’n 300 kilometer voor de kust van Monterey in de Amerikaanse staat Californië. De berg ligt zo’n 3 kilometer diep en werd onderzocht met behulp van vanop afstand bestuurde onderzoekstoestellen met een ingebouwde camera. 

Vanuit hun studio op onderzoeksschip R/V Western Flyer keken de wetenschappers mee toen een van hen plots een kromzwaardvormig voorwerp opmerkte. Toen ze het object probeerden op te tillen, brak de punt af. Ze pikten het stuk op en namen het mee voor onderzoek. In juli dit jaar keerden de onderzoekers terug naar dezelfde plaats en visten ze het achtergebleven deel uit het water.

Geen alledaagse vondst

En dat was de moeite waard: uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt immers dat het om een slagtand van een mammoet gaat. “Je verwacht het onverwachte als je diepzeeonderzoek doet, maar ik ben nog steeds erg verrast over onze vondst. De omgeving waar de slagtand bewaard lag, is anders dan bijna alles wat we elders zagen”, schrijft een onderzoeker in een persbericht. In een tweet geeft medeonderzoeker Steven Haddock ook blijk van verbazing:

De verbazing van de onderzoekers is dan ook terecht. Vergelijkbare overblijfselen liggen meestal diep onder de grond of ingekapseld in permafrost nabij de poolcirkel. Hoewel er eerder dierenresten uit de oudheid werden gevonden in ondiepe delen van de Noordzee is het de eerste keer dat onderzoekers overblijfselen op zo’n diepte vinden.

Onderzoekers bekijken de slagtand nadat die uit het water werd gehaald.
MBARI

Uit de voorlopige onderzoeksbevindingen blijkt bovendien dat het mogelijk ook niet om zomaar een mammoet gaat. De kans bestaat namelijk dat de mastodont leefde tijdens het laagpaleolithicum, een tijdperk van 2.7 miljoen jaar geleden tot zo’n 200.000 jaar geleden en waaruit goed bewaarde overblijfselen schaars zijn.

Verder onderzoek kan dan ook een belangrijke rol spelen in het beantwoorden van onopgeloste vragen over het bestaan en de evolutie van de slurfdieren in Noord-Amerika. De ontdekking doet immers vermoeden dat de oceaanbodem bedekt ligt met heel wat onontdekte paleontologische schatten die onze kennis over het verre verleden kunnen vergroten. 

Meest gelezen