Foto ter illustratie

AZ Rivierenland verstrengt bezoekregeling: geen kinderen meer toegelaten tenzij in noodgevallen

Vanaf maandag mogen er geen kinderen meer op bezoek komen in de ziekenhuizen van AZ Rivierenland in Bornem, Rumst en Willebroek, tenzij in noodgevallen op advies van de arts. Er zal ook nog maar één bezoeker per dag en per patiënt toegelaten worden. Bij coronapatiënten op intensieve zorg, op de spoedafdeling en in het dagziekenhuis mogen er zelfs helemaal geen bezoekers meer komen. "Door de dramatische besmettingscijfers in de regio moeten we de bezoekregeling wel strikt beperken", zegt directeur Bart van Bree.

Nog voor het Overlegcomité nieuwe maatregelen heeft aangekondigd, nemen de ziekenhuizen van AZ Rivierenland nu al een ingrijpende beslissing. De bezoekregeling in de ziekenhuizen wordt opnieuw veel strenger nu de coronabesmettingen in de regio sterk toenemen. "We beseffen wat de impact hiervan is op de familie van patiënten, maar we waren genoodzaakt deze maatregel te nemen. De besmettingscijfers in onze regio zijn dramatisch, in sommige gemeenten zijn de cijfers zelfs verdubbeld. We merken ook steeds meer uitval bij ons eigen personeel", verklaart directeur Bart van Bree.

We laten het menselijke aspect altijd nog primeren. In sommige situaties laten we dus uitzonderingen toe

Directeur Bart van Bree

Concreet mogen kinderen vanaf maandag niet meer op bezoek komen, tenzij de arts het toelaat in bepaalde noodsituaties. Daarnaast mag er opnieuw maar één bezoeker per dag komen per patiënt. Bij coronapatiënten, op intensieve zorgen, op de spoedafdeling en in het dagziekenhuis zijn er helemaal geen bezoekers meer toegelaten. "Maar we laten soms wel uitzonderingen toe. We laten het menselijke aspect altijd primeren. Bij situaties waarin patiënten sterk achteruit gaan bijvoorbeeld of in gevallen waar de patiënten bezoek echt nodig hebben, gaan we dat dus nog wel toelaten", legt van Bree uit.

Verder vraagt AZ Rivierenland ook om geen begeleiding mee te nemen op consultaties. Enkel wanneer de patiënt het nodig heeft, zal dat voortaan worden toegelaten. 

Praktische aanpassingen

Aan de ziekenhuizen zal ook opnieuw een voorpost komen om bezoekers efficiënter te kunnen ontvangen. Bezoekers moeten zich daar registereren en kunnen zo niet meer binnen met een bezoekerspas. "We hebben gemerkt dat die soms werd doorgegeven", verklaart van Bree. 

Op de campus in Bornem zullen bezoekers enkel nog langs de Kasteelstraat naar binnen kunnen. Langs het binnenplein kan je dan alleen nog maar naar buiten gaan. Zo wil het ziekenhuis de verschillende bezoekersstromen zoveel mogelijk van elkaar scheiden. 

Vanaf volgende week woendag sluiten ook de testcentra van AZ Rivierenland in Rumst en Bornem. In de plaats daarvan komt er één centraal gelegen centrum op de campus in Willebroek. Het centrum zal iedere dag geopend zijn van 8 uur tot 18 uur. 

Meest gelezen