Nicolas Maeterlinck

Beweging.net gaat niet langer énkel samenwerken met CD&V, maar ook met Vooruit en Groen

Beweging.net, een netwerk van sociale organisaties en voor velen nog altijd beter bekend als het vroegere ACW, wil in de toekomst niet meer alleen met CD&V samenwerken. Dat maakte het netwerk gisteren bekend. Voortaan kijkt beweging.net ook naar Vooruit en Groen voor een samenwerking. De beweging zegt zelfs dat ze met "nagenoeg alle partijen" willen samenwerken. 

Beweging.net is een netwerk van sociale organisaties. Beweging.net is in juni 2014 ontstaan als het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties in Vlaanderen. De Franstalige tegenhanger is de Mouvement ouvrier chrétien.

Na de regionale en federale verkiezingen van 2019, verkiezingen waarbij de historische partner CD&V verder wegzakte, besliste beweging.net om haar eigen politieke strategie te "actualiseren". Na twee jaar studiewerk en discussies is de netwerkorganisatie nu klaar met haar huiswerk en stelt ze haar nieuwe politieke koers voor. 

De keuze om niet langer alleen samen te werken met CD&V springt daarbij het meest in het oog. De samenwerking met CD&V wordt wel "verder uitgebouwd", maar beweging.net wil duidelijk verbreden. Zo spreekt voorzitter Peter Wouters van mogelijke "systematische samenwerking" met de linkse partijen Vooruit en Groen. 

Voorzitter van beweging.net, Peter Wouters, benadrukt in "De ochtend" op Radio 1 dat hij CD&V niet verlaat:

Al een tijdje andere standpunten

De politieke uitbreiding komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zo vallen de standpunten van beweging.net en de CD&V al een tijdje niet meer 100 procent samen, en vanuit de linkse partijen wordt er ook al jarenlang gelonkt naar de mensen binnen de christelijke afdeling die zich niet meer terugvinden in de partijstandpunten van CD&V. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens noemt het een "logische evolutie" dat beweging.net niet langer exclusief samenwerkt met zijn partij maar ook lonkt naar Vooruit en Groen. "Als de samenleving verandert, dan moet je mee veranderen", zegt hij. Dat geldt ook voor ons als politieke partij. Wij kijken zelf ook naar het brede middenveld. Als de beweging erin slaagt om op die manier meer draagvlak te krijgen voor sociale ideeën, dan is dat voor iedereen positief, ook voor ons."

Als de samenleving verandert, dan moet je mee veranderen

Joachim Coens, voorzitter CD&V

Beweging.net gaat trouwens nog een stapje verder in de verbreding. "In bepaalde dossiers richten we ons naar alle partijen", stelt Wouters. Met welke partijen beweging.net wil samenwerken, wordt niet expliciet vermeld.  

Ook CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi reageerde op de uitbreiding:

Met de nieuwe koers wil de netwerkorganisatie naar eigen zeggen zorgen voor verbinding binnen het politieke veld. "We willen diverse partijen en personen inspireren en ondersteunen wanneer die hun visie dicht aanleunt bij onze standpunten en onze werking", klinkt het. 

De ambitie van het netwerk gaat zelfs nog een stap verder. "We willen mensen zin doen krijgen om via een politiek engagement te werken aan maatschappelijke verandering", luidt het. Beweging.net wil mensen daarbij coachen en trainen.

Meest gelezen