Klok tikt voor 4.000 beginnende bestuurders om terugkommoment te volgen en zo boete tot 4.000 euro te vermijden  

Zo'n 4.000 beginnende bestuurders hebben nog tot vijf december de tijd om een terugkommoment te volgen. Dat is verplicht nadat je een rijbewijs hebt behaald. De bestuurders kregen al enkele maanden uitstel omdat de erkende centra voor de terugkommomenten een tijdlang gesloten waren door de coronamaatregelen. Als ze ook deze laatste deadline missen, riskeren ze een boete tot 4.000 euro.

Heb je je rijbewijs behaald? Dan moet je sinds midden 2018 zes tot negen maanden later een terugkommoment volgen bij een erkend centrum. Het gaat om een cursus van een halve dag met onder andere enkele praktijkoefeningen om het effect van bijvoorbeeld alcohol of gsm’en achter het stuur te ervaren. Die maatregel kwam er om de verkeersveiligheid te verhogen omdat bij 1 op de 5 ongevallen een beginnende bestuurder is betrokken.

Boete tot 4.000 euro

Tijdens de coronacrisis waren erkende centra lange tijd gesloten voor zo'n terugkommoment. Heel wat beginnende bestuurders kregen daarom extra tijd tot eind september. Maar meer dan 6.500 mensen misten ook die deadline en kregen daarop nog eens twee maanden uitstel tot vijf december.  Bij het cursusgeld van 103 euro komt voor hen wel een extra bedrag van 51 euro bij.  Zo'n 4.000 bestuurders hebben de opleiding ondertussen nog steeds niet gevolgd en riskeren daarom een boete.

Die boete kan oplopen tot 4.000 euro, al houdt het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken wel rekening met schriftelijke argumenten om het uiteindelijke bedrag te bepalen.

Sinds dit voorjaar merken we veel meer uitstelgedrag

Nick Arys, woordvoerder van het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken

De overheid riep al verschillende keren op om in te schrijven voor een terugkommoment, maar Nick Arys van het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken ziet meer uitstelgedrag: "Tot dit voorjaar merkten we dat 90 tot 95 procent van de beginnende bestuurders zich op tijd inschreven voor zo'n terugkommoment. Maar sinds dit voorjaar merken we veel meer uitstelgedrag."

Terugkommomenten geannuleerd door gebrek aan inschrijvingen

Het is moeilijk om de oorzaken voor dat uitstelgedrag te kennen, zegt Arys: "We horen wel dat mensen een drukke agenda hebben of op vakantie gaan, maar dat is geen reden om het terugkommoment niet te volgen." Aan vrije plaatsen was er de afgelopen weken en maanden volgens het departement alvast geen gebrek. Sommige sessies werden zelfs geannuleerd bij gebrek aan voldoende inschrijvingen.

Voor bestuurders met een terugkomdeadline tussen oktober en maart werd er onlangs ook uitstel aangekondigd: zij krijgen vier maanden extra tijd om de cursus te volgen.

Meest gelezen