Pexels

Club Sotto's in Zottegem over nieuwe maatregelen: "Het is onrechtvaardig dat ze onze sector weer sluiten"

Het Overlegcomité beslist dat het nachtleven op slot gaat, en dat vindt Pieter Lambert van club Sotto's in Zottegem onrechtvaardig. "We hadden net voor 10 á 20.000 euro aan sneltesten gekocht. Wij zijn niet de grote boosdoener, en toch moeten wij dicht."

"Eigenlijk is het onrechtvaardig om onze sector weer te sluiten", zegt Pieter Lambert, zaakvoerder van evenementenhal Sotto's in Zottegem. "Vorige week hebben we nog draconische maatregelen genomen. We zijn in allerijl grote hoeveelheden sneltesten gaan kopen, in ocharme 48 uur hebben we ons georganiseerd. We hebben toen ook gezien dat het kon, en dat het veilig was." Sotto's had zelfs een tent geïnstalleerd om mensen te testen vooraleer ze binnenkwamen.

"Over alle grote zaken heen zagen we dat maar 1 per 1.000 bezoekers besmet was, en die persoon werd er dan uitgehaald. We weten dat het systeem werkt. Wij zijn niet de grote boosdoener, en toch moeten wij dicht."

Gevolgen voor personeel

Lambert is verbouwereerd met deze nieuwe verwikkelingen, zo kort nadat hij er alles aan had gedaan om zijn zaak te laten draaien. "Er wordt niet gedacht aan onze kosten en aan ons personeel. We waren een groot deel van hen kwijt en we hadden net weer een goeie ploeg. Iedere zaterdag werken hier 30 à 40 personen. Die flexijobbers, studenten en bijverdieners rekenen op hun job hier. Die moeten nu ook op zoek naar ander werk."

Ik verwacht de nodige steun, en niet zoals de vorige keer, toen kwamen wij niet toe

Zaakvoerder Pieter Lambert

Lambert zal de beslissing van de regering volgen, maar hij verwacht wel de nodige steun. "Niet zoals de vorige keer. Met die steun kwamen wij niet toe om de kosten te betalen. Wij hebben bijvoorbeeld voor 10 à 20.000 euro aan sneltesten gekocht. De volledige kosten moeten dan maar betaald worden in steun of in subsidie."

"Veel sectoren waar niet wordt getest"

Lambert zegt dat de meeste besmettingen niet in zijn sector gebeuren. "Ik denk dat er heel veel sectoren zijn waar er niet getest wordt, en waar er een loopje wordt genomen met de mondmaskerplicht. Als je kijkt naar het onderwijs, waar veel leerkrachten met corona thuis zitten, waar de helft van de klassen thuis zitten, dan denk ik dat daar eens moet gekeken worden."

De regering maakt de beslissingen altijd zo laat, wij zijn de kameleon, en wij moeten rap rap rap volgen

Zaakvoerder Pieter Lambert

Lambert hoopt nu dat er nog uitsluitsel komt voor oudejaarsavond: "Als dat nog kan doorgaan, kan dat de goedmaker zijn voor de maand december. Dan kunnen we ons beginnen voorbereiden en kunnen mensen daar ook naar toe leven. Want het is ook belangrijk dat er kan uitgekeken worden naar zo'n sociaal gebeuren. Maar de regering maakt die beslissingen altijd zo laat, wij zijn de kameleon en moeten rap rap rap volgen."

Morgen is er nog een feest gepland met 90's muziek, maar of dat zal kunnen doorgaan is nog onzeker. "Ik weet niet wanneer de maatregelen precies zullen ingaan, maar als zaterdag nog 1 avond kan doorgaan, zou dat goed zijn, we weten dat we het veilig kunnen doen."

Hij eindigt nog met het geloof dat een keiharde lockdown de cijfers serieus zou doen zakken. "Alles 14 dagen dicht, voor iedereen. En je krijgt 2 dagen de tijd om je van eten en drinken, en medicatie, te voorzien. Dan ben ik er 100 procent zeker van dat de cijfers zullen zakken."

Meest gelezen