ROBIN UTRECHT

Coronablog - Nieuwe, verontrustende virusvariant heet "omikron", kerstmarkt en eindejaarsvuurwerk Antwerpen geschrapt

Er is in ons land een eerste geval opgedoken van de nieuwe coronavariant die momenteel woedt in zuidelijk Afrika en die wetenschappers zorgen baart. Intussen heeft het Overlegcomité nieuwe maatregelen genomen om de golf aan besmettingen onder controle te krijgen: het nachtleven op slot, de horeca toe om 23 uur en maximaal met zes aan tafel op café of restaurant. Ook het onderwijs neemt extra maatregelen. Volg al het coronanieuws hier op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

“1 op de 7 reizigers op twee vluchten van Zuid-Afrika naar Nederland besmet”

Op twee vliegtuigen die vanuit Zuid-Afrika naar Nederland zijn gevlogen zijn zeker 15 passagiers besmet met het coronavirus. En verwacht wordt dat het er uiteindelijk 85 zullen zijn. Dat melden de Nederlandse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk of er ook besmettingen bij zitten met de nieuwe omikronvariant, die recent uit de regio komt overgewaaid. 

In de twee vliegtuigen zaten zo’n 600 passagiers. Uit de eerste testresultaten van 110 inzittenden blijkt dat al zeker 15 personen besmet zijn. Op basis van deze eerste uitslagen wordt een "vindpercentage" van 13,6 procent verwacht. Dat betekent dat het totaal aantal besmettingen dus op zo’n 85 positieve gevallen kan uitkomen, als alle uitslagen binnen zijn.

In afwachting van de resultaten zitten honderden passagiers nog vast op de luchthaven van Schiphol. De positieve gevallen worden geïsoleerd. Passagiers met een negatieve uitslag mogen de luchthaven verlaten of doorreizen.

Studenten Journalistiek aan de Erasmushogeschool vragen zelf om afstandsonderwijs: "Gewoon eng om naar school te komen"

De scholen mogen blijven doorgaan met contactonderwijs, maar ze hoeven dat niet te doen. De opleiding Journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel schakelt al per direct over op afstandsonderwijs, op expliciete vraag van de studenten. Onze reporter Willem Van Mullem ging er een kijkje nemen:

Videospeler inladen...

Niels Destadsbader mag nog voor staand publiek spelen in Sportpaleis

Niels Destadsbader treedt dit weekend drie keer na elkaar op in een uitverkocht Sportpaleis, in Antwerpen. Dat kan zaterdag nog voor een staand publiek, omdat dit pas vanaf maandag verboden wordt. Een uitzondering die het Overlegcomité heeft gemaakt voor de evementensector. Dat dit nog kan terwijl de maatregelen voor andere sectoren en privéfeestjes al vanaf morgen ingaan, doet wenkbrauwen fronsen. De Sportpaleis Group benadrukt dat alles in de grootste veiligheid verloopt.

Lees meer in dit artikel:

Vicepremier De Sutter (Groen): "Als omikronvariant zo besmettelijk is, zal die hier ook ooit doorbreken"

Als de nieuwe omikronvariant zo besmettelijk is als wordt beweerd, dan zal die ook in ons land doorbreken. Dat heeft vicepremier Petra De Sutter gezegd in "Terzake". 

De omikronvariant grijpt op dit moment stevig om zich heen in zuidelijk Afrika, en ook in ons land is al 1 positief geval gemeld. Er is nog niet veel geweten over de nieuwe variant, maar hij zou besmettelijker zijn.

Europa gaf vandaag de opdracht aan de lidstaten om alle reizigers vanuit zuidelijk Afrika te weren, en da's een goeie zaak laat De Sutter verstaan. "Dat zal toch de verspreiding van dat virus vertragen. Het geeft ons iets meer tijd ook om te bekijken met welke variant we te maken hebben (...) Die hoeft niet meteen gevaarlijker te zijn, of meer mensen ziek te maken (...) Maar als die zo besmettelijk is, zal die hier ook wel ooit komen en doorbreken."

"Als de nieuwe variant zo besmettelijk is, zal die hier ook ooit komen en doorbreken", aldus vicepremier De Sutter (Groen) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Geen kerstmarkt of eindejaarsvuurwerk in Antwerpen

De stad Antwerpen schrapt de kerstmarkt, het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie uit het programma van haar stadsfestival Winter van Antwerpen. Dat is vrijdag beslist na een vergadering van de stedelijke crisiscel vrijdag.

"Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar de bovenlokale maatregelen en de stijgende curve laten ons jammer genoeg weinig keuze", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Bovendien merkten we ook bij standhouders dat er steeds minder animo was."

Een belangrijke groep van standhouders van de kerstmarkt zou inderdaad vragende partij zijn geweest om gezien de strengere maatregelen van het Overlegcomité de chalets van de kerstmarkt te annuleren. "Daarenboven blijkt de praktische en veilige organisatie van het kerstchaletdorp, verspreid over verschillende plaatsen in de historische binnenstad, binnen het wettelijk kader vrijwel onmogelijk", stelt de stad nog. "Hetzelfde geldt voor het nieuwjaarsvuurwerk en de traditionele nieuwjaarsreceptie."

Verschillende andere activiteiten van Winter in Antwerpen gaan voorlopig wel nog door, benadrukt de stad. De schaatspiste en bijhorende bar, het reuzenrad, de Winterfoor, het Joe Xmas House op de Grote Markt, de kerststal, het sterrenkijken op Het Steen en verschillende animaties gaan tot nader order door zoals gepland. "Er blijven tal van evenementen die we wel veilig kunnen organiseren om deze kerst- en eindejaarsperiode te verwarmen", meent De Wever.

Om het kerst- en eindejaarsshoppen in goede banen te leiden, zullen er ook bijkomende maatregelen gelden op de Meir. Shoppers zullen er tijdens winkeltijdstippen door dynamische borden en op piekdagen door stewards op gewezen worden de afstandsregel te respecteren en bij drukte een mondneusmasker te dragen.

Meest gelezen