Radio 2

De Lovie in Poperinge zoekt centen om schilderij van grondlegger te restaureren

In Poperinge zoekt De Lovie, de instelling voor mensen met een beperking, naar centen om een belangrijk schilderij te restaureren. Het is een portret van Béatrice Cornelie Van Renynghe de Voxvrie, de vrouw van adel die 200 jaar geleden aan de grondslag lag van het kasteel en het domein van De Lovie in Poperinge.

Béatrice kwam uit een rijke familie uit Poperinge. Samen met haar man, zoon en schoonbroer richtte ze het Poperingse gehucht 't Vogeltje en het kasteeldomein De Lovie op.  Er hingen portretten van de 4 familieleden in het klooster van 't Vogeltje. Het schilderij van Béatrice raakte 50 jaar geleden beschadigd toen het naar beneden viel.

Radio 2

De Lovie is intussen al vele jaren een instelling waar mensen met een beperking wonen. Het kasteel, centraal in het grote domein in Poperinge, wordt momenteel gerenoveerd. Het gerestaureerde schilderij van Béatrice zal daar een plaatsje krijgen, samen met de drie andere portretten.

Radio 2

Om het schilderij te restaureren zamelt De Lovie geld in. "Met een crowdfundingactie zoeken we de nodige centen om het beschadigde schilderij te restaureren en op een mooi plekje in het kasteel te hangen”, zegt projectmedewerker Charlotte Caron. “De restauratie duurt 6 maand en kost 2.700 euro."

Wie minimum 150 euro bijdraagt, krijgt een glaasje bij de onthulling. Vanaf 250 euro word je getrakteerd op een gidsbeurt. “Ik ben geen kunstexpert, maar kan wel met zekerheid stellen dat het schilderij een grote historische waarde heeft", zegt stadsgids Ludo Dumon. "De restauratie is een magnifiek gebaar. Ook voor ons, gidsen, die aan de hand van die schilderijen de geschiedenis van De Lovie levendig kunnen vertellen."

Meest gelezen