Door coronabesmettingen al 69 scholen in Vlaanderen volledig dicht

Steeds meer scholen in Vlaanderen moeten de deuren sluiten als gevolg van coronabesmettingen, dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Vandaag zijn 69 van de 4.000 scholen volledig dicht, dinsdag waren dat er nog maar 23. Maar ook in veel scholen die nog wel open zijn, is het organiseren van de lessen niet evident. 

De vierde coronagolf spaart ook het onderwijs niet. Door het stijgend aantal besmettingen komen veel scholen in de problemen. Uit cijfers van het kabinet van minister van Onderwijs Weyts, blijkt dat vandaag al 69 scholen in Vlaanderen de deuren moesten sluiten. Het gaat om  49 basisscholen, 19 secundaire scholen en 1 internaat op een totaal van 4.000 scholen. Dat aantal stijgt enorm, want afgelopen dinsdag waren er maar 23 scholen dicht.

Maar ook in veel scholen die nog open zijn, zijn er veel afwezigheden door corona. "Op onze school is in totaal een derde van de leerlingen afwezig", zegt schooldirecteur Liselotte Vereecke van de Vrije Basisschool De Kinderberg in Bierbeek. "Dat hebben we nog nooit meegemaakt. We hebben ook 1 klas die volledig in quarantaine zit en gelukkig maar 1 leerkracht die door quarantaine afwezig is."

Goochelen met wie er voor de klas staat

Door de vele afwezigheden is les organiseren niet evident. "Doordat kinderen in quarantaine zitten, is soms de helft van de klas niet aanwezig", zegt Vereecke. "Dan moeten we zowel aan de kinderen die in de klas aanwezig zijn lesgeven, maar ook zorgen dat de kinderen thuis kwaliteitsvol onderwijs krijgen en dat is zeker niet evident. We schakelen extra hulp in om te zorgen dat kinderen thuis kunnen volgen."

Ook andere scholen in de buurt hebben het lastig zegt Vereecke. "Bij een school in de buurt waren er deze week 5 leerkrachten van d 12 afwezig. Daar is het dan goochelen met wie er voor de klas kan staan, want klassen mogen nu niet samengevoegd worden. Dat betekent dus iedereen inzetten die ingezet kan worden. Zo komen secretariaatsmedewerkers en directies zelf voor de klas te staan en dat is zeker niet evident. We organiseren ook vragenuurtjes voor de kinderen thuis en sturen mails, om kinderen en ouders zo goed mogelijk te begeleiden. Het zijn hier geen werkdagen van 8 uur meer."

Wat er precies moet gebeuren weet directeur Vereecken ook niet, maar volgens haar is de situatie nu onhoudbaar. De ministers van Onderwijs zitten na het overlegcomité samen om te bekijken hoe het verder moet.

Beluister hieronder het volledige gesprek met schooldirecteur Liselotte Vereecken in "De Ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen