Dit jaar waagden al meer dan 30.000 migranten en vluchtelingen de oversteek van Frankrijk naar Engeland.
AFP or licensors

Brief van Britse premier jaagt Frankrijk in de gordijnen: Britten zondag niet meer welkom op migratieoverleg in Calais

Het dodelijke bootongeluk met migranten op het Kanaal blijft de relatie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verzuren. Een brief van de Britse premier Johnson aan de Franse president Macron met een oproep tot concrete actie is bij Frankrijk in het verkeerde keelgat geschoten. Gevolg: de Britse minister van Binnenlandse Zaken is plots niet meer welkom op een Europese bijeenkomst die zondag in Calais gepland staat.

Woensdag kwamen zeker 27 mensen om het leven bij een poging om vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Het was het dodelijkste incident met migranten ooit op het Kanaal. Al weken loopt het aantal migranten en vluchtelingen dat het Kanaal probeert over te steken, danig op. Velen slagen ook in die tocht. De Britse kustwacht telde dit jaar al drie keer zoveel migranten en vluchtelingen als vorig jaar.

Die tendens leidt tot spanningen tussen de Franse en Britse regering over hoe de kwestie aangepakt moet worden. Normaal zou daarover zondag een Europese bijeenkomst gehouden worden in Calais, met vertegenwoordigers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland en de Europese Commissie. Maar plots is de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel niet meer welkom in Calais. De vergadering zal wel plaatsvinden, maar dan zonder de Britten.

De reden: Frankrijk is verontwaardigd over de kritiek van de Britse premier Boris Johnson op de Franse aanpak van de migratie over het Kanaal. Met name een brief van Johnson aan de Franse president Emmanuel Macron schoot bij de Franse regering in het verkeerde keelgat.

In die brief riep Johnson op tot concrete actie en stelde hij een aantal maatregelen voor, zoals gezamenlijke patrouilles op de Franse kust, wederzijdse patrouilles op zee in elkaars wateren, luchtsteun en de inzet van meer technologie zoals sensors en radars. Johnson vraagt Frankrijk in de brief ook om alle migranten die vanuit Frankrijk het Kanaal oversteken en Engeland bereiken, terug te nemen.

"Gebrek aan respect"

Een aantal van die maatregelen had de Franse regering eerder al afgewezen, omdat ze vond dat die niets zouden uithalen. Maar het lijkt vooral de eenzijdige manier waarop Johnson communiceert, die de Fransen niet kunnen verdragen.

Frankrijk is ontgoocheld in de brief, liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verstaan. "Hem publiek maken, maakte het alleen maar erger." Johnson plaatste de brief op sociale media (zie tweet in artikel). "We vinden de brief onaanvaardbaar en in strijd met de discussies tussen partners."

Eerder had de woordvoerder van de Franse regering de brief al "mager van inhoud en totaal niet op zijn plaats" genoemd. Hij bewijst een gebrek aan respect voor het werk dat Frankrijk al gedaan heeft, luidt het.

"Vrienden en buren moeten samenwerken", is dan weer de reactie van de Britse regering. "Geen enkel land kan dit alleen aan. Ik hoop dat Frankrijk op dit besluit terugkomt", reageerde de Britse minister van Transport Grant Shapps op de intrekking van de uitnodiging voor Patel. Het is in Frankrijks belang, maar vooral in dat van de mensen die de oversteek wagen, voegde hij eraan toe.

Meest gelezen