Radio 2

200 gezinnen in Oostvleteren zitten zonder verwarming en warm water 

In Oostvleteren zitten 200 woningen zonder verwarming en warm water. Gisteren heeft een aannemer bij werken zowel de gasleiding als de leiding van het stadswater geraakt. Fluvius is bezig met de herstellingen, maar de problemen zullen nog het ganse weekend duren. "De gemeente zal elektrische vuurtjes uitdelen en wie wil kan na een afspraak bij het gemeentehuis komen douchen", legt burgemeester Stephan Mourisse (Landelijke Volkspartij) uit. 

Door een ongeluk tijdens afbraakwerken zit de helft van de woningen in Oostvleteren zonder warm water en verwarming. Speciaal daarvoor werd er een noodzakelijke crisiscel opgericht, want de herstellingswerken zullen nog heel het weekend of misschien zelfs langer in beslag nemen. 

Voor de gemeente is het een serieus schadegeval, zegt burgemeester Stephan Mourisse (LVP): "Alle verwarmingselementen of elektrische kookvuurtjes, die mensen kunnen missen, zijn welkom. We verdelen elektrische vuurtjes en warme maaltijden. De inwoners kunnen op afspraak douchen bij het gemeentehuis in De Sceure. Dat geldt helaas niet voor de tientallen getroffen bewoners, die in quarantaine zitten. Zij mogen hun huis niet verlaten."

Water en gas gemengd

Doordat beide leidingen tegelijk werden geraakt, is er water in de gasleiding terecht gekomen. "Stuk voor stuk moet Fluvius putten maken, met een camera kijken in de leiding en eventueel water wegpompen", vertelt Mourisse. "Zo zijn er momenteel 18 putten gemaakt, maar er zullen meer volgen. In totaal zullen het er zeker 30 zijn." 

Nadien worden de putten gedicht en zal de situatie woning per woning  bekeken worden. "Iedereen moet zijn of haar contactgegevens delen met Fluvius, zodat ze kunnen controleren of er geen schade is aan de eigen aansluiting in de woningen door het water in de leiding."

Groot getroffen gebied

Ongeveer de helft van Oostvleteren zit dus zonder verwarming of warm water, waaronder een basisschool, een brouwerij, een aantal serviceflats en een privaat woonzorgcentrum. 

Bij het WZC Benaja zijn ze dan ook de klok rond bezig om hun bewoners zo goed mogelijk op te vangen. "Dankzij onze airco's kunnen we de gangen en algemene ruimtes voldoende verwarmen", vertelt adjunct-directeur Joshua Jacob. "Maar de bewoners voelen wel het verschil. Normaal is het hier 24 graden en met de vele wind is het nu net iets te koud voor hen. De meesten zitten ook vaak stil en dan heeft zelfs 1 of 2 graden minder zeker al een effect."

Ik heb zelfs handschoenen aan, want het is bitter koud

Paula Vandelanotte, bewoonster van residentie Huize Fortuna

Ook de bewoners van residentie Huize Fortuna, met 12 serviceflats, moeten even zonder verwarming leven. "Voor ik afwas, moet ik wat water opwarmen met een pannetje", zucht bewoonster Paula Vandelanotte. "Ik heb nu een elektrisch vuurtje gekregen, maar het is bitter koud en daarom draag ik handschoenen." 

Radio 2

Dikketruiendag

Ook fietsenverkoper Bruno Berthels heeft sinds gisteren geen warm water meer. "Gelukkig heeft het niet zo grote gevolgen voor de klanten in de winkel, want zij zijn meestal al wat dikker gekleed in deze tijd van het jaar",  legt hij uit. "In de living hebben we een kacheltje gezet, maar voor mijn dochter, die boven studeert op haar kamer, is het niet evident. Het is dus elke dag dikketruiendag vanaf nu." 

Wanneer alles opnieuw in orde zal zijn, is niet duidelijk. "We hebben flyers uitgedeeld en een noodnummer doorgegeven, want we verwachten dat er toch wel problemen gaan komen dit weekend, wanneer iedereen thuiszit", zegt burgemeester Mourisse. "We hopen dat de school bijvoorbeeld maandag opnieuw gas heeft, want nu zitten ze daar met hun dikke vesten aan."

Meest gelezen