Archieffoto luchthaven Johannesburg, Zuid-Afrika.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

België voert inreisverbod voor zuidelijk Afrika in wegens nieuwe virusvariant, ook andere landen nemen maatregelen

De Europese Commissie wil dat alle Europese lidstaten alle vluchten opschorten van en naar landen in zuidelijk Afrika waar de nieuwe omikronvariant van het coronavirus circuleert. En dat tot duidelijk is hoe gevaarlijk die nieuwe variant is. Verschillende lidstaten en ook landen buiten de EU hebben intussen al extra maatregelen genomen. Ook ons land.

Wetenschappers zijn bezorgd over de nieuwe variant van het coronavirus, de zogenoemde omikronvariant, die recent in Zuid-Afrika is ontdekt. Ook in Botswana en in Hongkong, in China, dook deze variant al op. 

Vandaag werd bekend dat ook in ons land al zeker 1 iemand met de nieuwe variant besmet is. De nieuwe variant zou mogelijk nog besmettelijker zijn dan de deltavariant of er beter in slagen om de immuniteit tegen COVID-19 te omzeilen, nu steeds meer mensen immuun zijn tegen de deltavariant. (In dit artikel leggen we uit wat er al over de nieuwe variant is geweten.)

Er is nog veel meer onderzoek in labo's nodig, maar de opmars van de deltavariant heeft geleerd hoe snel zeer besmettelijke varianten de wereld kunnen rondgaan. De ongerustheid over de nieuwe varaiant is dan ook groot. Daarom vraagt de Europese Commissie aan alle Europese lidstaten om alle vluchten van en naar landen in zuidelijk Afrika waar de nieuwe variant circuleert, op te schorten. En dat tot duidelijk is hoe gevaarlijk de nieuwe variant is.

Verschillende lidstaten van de Europese Unie hadden eerder vandaag al maatregelen aangekondigd, waaronder België. Op het Overlegcomité vanmorgen is beslist om een inreisverbod in te voeren voor verschillende landen uit zuidelijk Afrika. 

Zuid-Afrika is daar zeker bij (al zijn er geen rechtstreekse vluchten van en naar ons land), vermoedelijk gaat het ook om de buurlanden Botswana, Namibië, Zimbabwe, Mozambique en de kleine staatjes Lesotho en Swaziland, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Het is ook nog niet duidelijk wanneer het verbod ingaat. 

Belgen die uit een van die landen terugkeren, moeten 10 dagen in quarantaine.

Duitsland voert vanaf vandaag een inreisverbod in voor Zuid-Afrika. Luchtvaartmaatschappijen mogen alleen Duitse staatsburgers naar Duitsland vervoeren. Bij aankomst moeten ze wel 14 dagen in quarantaine, ongeacht of ze gevaccineerd zijn. Mogelijk geldt de maatregel ook voor de buurlanden van Zuid-Afrika. Oostenrijk nam een soortgelijke maatregel.

Italië en Tsjechië stellen een inreisverbod in voor iedereen die in een periode van 14 dagen Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Swaziland heeft bezocht. 

Ook Nederland voert vanaf vandaag een inreisverbod in uit verschillende landen in zuidelijk Afrika. Enkel Nederlanders en inwoners van de Europese Unie zijn nog welkom. Onze noorderburen voeren ook een quarantaineplicht en een dubbele testverplichting in voor wie op een andere manier terugkeert.

Frankrijk schrapt alle vluchten van en naar verschillende landen in zuidelijk Afrika. Mensen die de voorbije 14 dagen uit zuidelijk Afrika terugkeerden, moeten zich zo snel mogelijk aanbieden voor een PCR-test.

Ook landen buiten de Europese Unie namen al maatregelen. Het Verenigd Koninkrijk besliste gisteren al om vanaf vandaag alle vluchten uit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Lesotho en Swaziland te verbieden. Wie op een andere manier uit die landen naar het Verenigd Koninkrijk komt, moet in quarantaine. 

Ook Israël neemt maatregelen. Wie geen inwoner is van Israël en uit Zuid-Afrika of een van zijn buurlanden komt, mag Israël niet meer binnen. Er gelden ook extra quarantaine- en testvoorwaarden voor terugkerende reizigers. 

Zwitserland legt op zijn beurt dan weer inreisbeperkingen op aan reizigers uit zuidelijk Afrika, Israël, Hongkong, maar ook uit België. Wie uit die landen komt, moet een negatieve test kunnen voorleggen en 10 dagen in quarantaine gaan.

Zuid-Afrika reageert misnoegd op de reisbeperkingen. Die zijn volgens de Zuid-Afrikaanse regering volledig in strijd met de normen en standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze erkent wel dat onderzoek suggereert dat de nieuwe variant wel degelijk besmettelijker is dan de al vrij besmettelijke deltavariant.

Verschillende Europese landen namen al maatregelen naar aanleiding van de nieuwe virusvariant in zuidelijk Afrika, waaronder Duitsland.

Videospeler inladen...
Voor deze landen uit zuidelijk Afrika geldt in sommige Europese landen een vliegverbod of inreisverbod.

Meest gelezen