Koninklijke Fanfare Kunst Veredelt uit Gullegem bestaat 100 jaar: "Vieren met een concert tijdens de mis voor Sint-Cecilia"

In Gullegem bestaat de Koninklijke Fanfare Kunst Veredelt 100 jaar. Jozef Seynaeve, al 65 lid van de fanfare en ex-dirigent, zal die unieke verjaardag zeker vieren. "Het grote feest kan niet doorgaan door corona, maar tijdens de mis spelen we 5 nummers, in openlucht", geeft hij mee. 

In 1921 werd de Koninklijke Fanfare Kunst Veredelt opgericht in Gullegem. Zo bestaat de fanfare 100 jaar, een verjaardag die ex-dirigent Jozef Seynaeve zeker wil vieren. "De fanfare is in Vlaanderen cultureel erfgoed, dus dat moet zeker gevierd worden. Ik zit zelf al 65 jaar bij de fanfare en heb altijd de schuiftrombone bespeeld", vertelt Seynaeve. "Mijn fysiek gaat achteruit, waardoor spelen moeilijk wordt, maar toch stop ik niet."

Sint-Cecilia

Tijdens het jaarlijkse feest voor de Sint-Cecilia, patrones van de muziek, zangers en muzikanten, zal de verjaardag van de Gullegemse fanfare gevierd worden. "Deze zaterdag is er een eucharistieviering, die gaat door, maar het feest niet. Tijdens de mis zullen we 5 liedjes spelen, maar het moet allemaal in openlucht gebeuren en we zitten ook op voldoende afstand van elkaar. Ondanks dat zijn we blij dat we nog mogen spelen." 

Ik wilde de andere leden van de fanfare muziek bijbrengen en hen zo tot een hoger niveau tillen

ex-dirigent Jozef Seynaeve

Met de paplepel ingegeven

Seynaeve speelde niet alleen mee in de fanfare, maar hij was zelf ook dirigent. "Ik ben een 20-tal jaar dirigent geweest, ik wilde de andere leden van de fanfare wat muziek bijbrengen en hen zo tot een hoger niveau tillen", legt hij uit. "Later zette mijn zoon dat verder. Hij is ondertussen zelf al 15 jaar bezig. Mijn drie kleinzonen spelen een instrument in de fanfare. Dat is met de paplepel ingegeven, zij hebben niets anders gehoord dan muziek thuis", lacht Seynaeve. 

Meest gelezen