Schepen Carl Devlies (links) en pastoor Ger-Jan Bruins (rechts)
KADOC-KU Leuven

Leuvens Mariabeeld uit 16e eeuw lokt veel volk "dankzij" corona

In de Sint-Jozefkerk in Leuven lokt een eeuwenoud beeld van Maria, dat volgens de legende tegen ziektes beschermt, heel wat bezoekers. En dus kan het beeldje Maria-Ter-Koorts in coronatijden rekenen op heel wat aandacht.

Het beeldje met de naam Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koorts  staat in een glazen vitrine, geklimatiseerd en verlicht in de Sint-Jozefkerk. En het lokt tegenwoordig heel wat mensen. “Bezoekers, gelovig of niet, komen hier vaak tot bezinning”, zegt pastoor Ger-Jan Bruins: “Ik denk dat men in coronatijden behoefte heeft om over zichzelf na te denken. Maar ook om in stilte geliefden te herdenken waar geen afscheid van genomen kon worden. Over het algemeen denken we wel, dat in een hectische stad, er meer behoefte komt aan dit soort plekken waar men even tot rust en stilte kan komen.”

Mirakelbeeld

“Het is een mirakelbeeld dat uit de 16e eeuw komt en dat volgens de overlevering gevonden werd in een eikenboom in de Vlamingenstraat in Leuven”, zegt pastoor Ger-Jan Bruins van de Sint-Jozefkerk. "Het beeld werd door een vrouw uit de boom gehaald en op belangrijke Mariafeesten voor haar huis gepresenteerd."

"Op dat moment waren er ook al dronken studenten in Leuven die het beeld wilden stelen, maar ze kregen het niet van het voetstuk af. Dat is het mirakel dat aan het beeld toegeschreven is", gaat de pastoor verder. "Vanaf toen gingen mensen het beeld vereren en al snel werd ze als een koortsheilige gezien. Veel mensen met kinderen die koorts hadden, kwamen er naartoe en die kinderen genazen. Het beeld werd beschilderd en herschilderd en vanaf de 16e eeuw werden er opeenvolgende kapellen gebouwd om de massa bedevaarders op te vangen."

KADOC-KU Leuven

Begin 18e eeuw werd de Vleminckxkapel gebouwd, die in de 19e eeuw door de Minderbroeders werd gekocht. Dat betekende meteen ook een nieuwe stimulans voor de verering en resulteerde in de kroning van het beeld door Kardinaal Mercier in 1907 op de Oude Markt in Leuven. (zie foto hierboven) “Je kunt het je vandaag niet meer inbeelden, maar die kroning bracht destijds een ware volkstoeloop op de been”,  zegt schepen Carl Devlies (CD&V). “Het heeft daarna zeker tot Marktrock geduurd om zoveel volk bij elkaar te krijgen op de Oude Markt”, voegt hij lachend toe.

Het beeldje kan elke dag tot na de viering van half zeven 's avonds bezocht worden.

Meest gelezen