Na meer dan een jaar opnieuw markt in centrum van Bree: "De mensen vinden ons gemakkelijker terug"

Sinds vandaag zijn de marktkramers in Bree terug welkom in het centrum. Door werken in het centrum verhuisde de markt in september 2020 tijdelijk naar de kleine ring. 

Tijdens de centrumwerken gebeurde de opstelling van de wekelijkse markt enkel op de Grauwe Torenwal, de Stationswal, de Ter Rivierenwal, en het Stadsplein. Alle marktkramers die in de Hoogstraat, de Kloosterstraat, het Vrijthof, de Markt of de Nieuwstadstraat stonden, kregen een nieuw plekje toebedeeld. “We zijn heel blij dat we opnieuw op ons vast plaatsje van vroeger kunnen staan”, glimlacht marktkramer Stella Van Dijck. “De mensen vinden je gemakkelijker terug. Op de kleine ring was het ook moeilijker voor de bezoekers om eens iets te gaan drinken of naar het toilet te gaan.”

We zijn heel blij dat we opnieuw op ons vast plaatsje van vroeger kunnen staan

Veertien maanden geleden moest Jef Loodts, net zoals enkele van zijn collega marktkramers, zijn standplaats in het centrum van Bree tijdelijk omruilen voor een plekje naast de kleine ring. “We hebben wel een vast cliënteel”, vertelt hij. “Maar we hebben nu langer dan een jaar buiten de normale marktroute gestaan, en dat verschil was toch te merken.”  Nu zijn de opfleuringswerken in de stad compleet. Stad Bree maakt zo de marktlussen weer compleet. “Laat ons hopen dat we nu opnieuw wat meer volk krijgen”, voegt Loodts nog toe.

Ook de Breese marktgangers zijn blij om opnieuw hun vertrouwde marktroute te kunnen volgen, al is het soms wel even wennen. “Het is weer even vreemd”, fronst Elly Mayer. “Je moet alles opnieuw zoeken." Benny Clijsters vindt het beter zo:  "Ik vind het wel beter zo, en ook fijner voor de marktkramers. Ze hebben zo meer contact met de mensen, en het voelt ook een stuk vrijer."

Meest gelezen