Nederland gaat in strenge avondlockdown vanaf zondag: alles dicht na 17 uur, behalve essentiële winkels

Nederland gaat de komende drie weken in avondlockdown: tussen 17 uur 's avonds en 5 uur 's morgens moeten o.a. de horeca, niet-essentiële winkels, cultuur- en sportzalen de deuren sluiten. Zowat alles dicht dus. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond aangekondigd. Deze strenge maatregelen gaan in vanaf zondag en moeten de pijlsnelle stijging van de besmettingen en ziekenhuisopnames bij onze noorderburen afremmen.

Waar in België de bijeenkomst van het Overlegcomité het afgelopen jaar meestal betekent dat er extra coronamaatregelen komen, zo betekent in Nederland een persconferentie van premier Mark Rutte vaak slecht nieuws voor de bevolking. 

"Tussen vijf uur 's avonds en vijf uur 's ochtends is in principe alles in Nederland gesloten", zegt premier Rutte tijdens de voorstelling van de nieuwe maatregelen:

Videospeler inladen...

Dat was vanavond niet anders: na een dag van speculerende media, heeft - nog altijd ontslagnemend - premier Rutte aangekondigd dat er de komende drie weken ‘s avonds een serieuze rem wordt gezet op het openbare leven. En dit met ingang van komende zondag.

"Het aantal contacten moet zo snel mogelijk minimaal 20% naar beneden," zei de Nederlandse premier Rutte. "Dat betekent dat we er met een aantal kleine aanscherpingen niet zijn."

En dus werden het ingrijpende maatregelen. Tussen 17 uur ‘s middags en 5 uur ‘s ochtends zullen vele sectoren de deuren moeten sluiten: restaurants, cafés, niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, fitnesszalen en de amateursport. Voedingswinkels kunnen tot 20 uur openblijven.

De ontslagnemende regering-Rutte ziet zich genoodzaakt deze maatregelen te nemen omdat de coronacijfers in Nederland ook bar slecht zijn. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 2.598 patiënten met corona, van wie 528 op de diensten voor intensieve zorg.

Nederland heeft in verhouding minder IC-bedden dan België: per 100.000 inwoners heeft Nederland omgerekend 6,7 IC-bedden, terwijl dat er in België 16 zijn.

Bekijk het verslag van onze ploeg in Sluis hier:

Videospeler inladen...

Rellen

In de aanloop naar de persconferentie heeft de Nederlandse politie zich voorbereid op demonstraties en rellen, want meer dan in België is er een groot verzet tegen de coronamaatregelen.

In de stad Maastricht is een noodverordening afgekondigd. Sinds 18 uur is er een verbod op het geheel of gedeeltelijk verbergen van het gezicht. En er geldt een samenscholings- en vuurwerkverbod. Politieagenten mogen ook preventief fouilleren.

In Belgische grensgemeenten is het nu afwachten of er de komende tijd veel Nederlanders de oversteek zullen maken, want bij ons komt er ook een sluitingsuur voor de horeca, maar dat is om 23 uur.

Eerder vandaag liet Sander van Hoorn, NOS-correspondent in Brussel, in het Radio 1-programma “Nieuwe feiten” zijn licht schijnen over de situatie in zijn land.

Meest gelezen