Nieuwe "omikronvariant" grijpt om zich heen in zuidelijk Afrika, ook 1 geval bij ons: dit weten we er al over

Terwijl de vierde coronagolf over ons land rolt, duikt al een nieuwe dreiging op aan de horizon: in zuidelijk Afrika grijpt de nieuwe "omikronvariant" hevig om zich heen. Ook in België is intussen 1 bevestigd geval opgedoken, het gaat om een dertiger die niet gevaccineerd is en die vanuit Egypte naar ons land gereisd is. Wetenschappers zijn bezorgd: "Voor het eerst duikt er een variant op die een overdrachtsvoordeel lijkt te hebben ten opzichte van de deltavariant." Dit moet u weten over die variant.

1. Wat is er zo anders aan coronavirus B.1.1.529?

De nieuw ontdekte variant - B.1.1.529 is officieel de naam - bevat een "ongewone constellatie aan mutaties" en is "heel verschillend" van andere coronavarianten die al de ronde hebben gedaan. Dat zei professor Tulio de Oliveira, die directeur is van het Centre for Epidemic Response and Innovation in Zuid-Afrika in een mediabriefing waarover onder meer de BBC bericht.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat weten dat de nieuwe coronavariant B.1.1.529 de naam "omikron" heeft gekregen en dat hij wordt bestempeld als "een verontrustende coronavariant", net als de deltavariant.

"Deze mutant verdringt de deltavariant", legt viroloog Marc Van Ranst uit:

Videospeler inladen...

Volgens de Oliveira telt de variant liefst 50 mutaties, waarvan 32 op de spike-eiwitten. Dat laatste doet zorgen baren, want die spike-eiwitten zijn de uitsteeksels waarmee het coronavirus menselijke cellen binnendringt. De meeste vaccins richten zich ook op die spike-proteïnen voor hun bescherming.

"We weten nog niet zo heel veel over deze nieuwe variant", zegt ook viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

2. Wat betekent dat? Is deze variant besmettelijker dan de deltavariant?

Dat weten wetenschappers nog niet, maar enkele specifieke mutaties maken dat wel waarschijnlijker. De eerste signalen zijn niet bijster hoopgevend: in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng zijn al 77 bevestigde gevallen geteld, maar wetenschappers vermoeden dat de variant zich erg snel verspreid heeft en intussen al staat voor 90 procent van de gevallen in de provincie. Wellicht zit hij ook al in andere Zuid-Afrikaanse provincies.

Dat dat nu zo snel is opgemerkt, heeft volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht ook te maken met het feit dat "Zuid-Afrika een goed bewakingssysteem heeft". "Er zijn heel veel landen in de wereld die daar nauwelijks naar kijken." Van Gucht denkt dat die nieuwe variant ook zo snel toeneemt omdat de deltavariant in Zuid-Afrika op zijn retour was. "Ze hebben daar hun golf gehad. Alles wat nieuw opkomt, lijkt dan heel snel te gaan."

"De deltavariant was al veel besmettelijker. Als deze nog besmettelijker is, komen we op onbekend terrein", aldus viroloog Van Ranst:

Videospeler inladen...

Maar ook buiten Zuid-Afrika dook de variant al op: in Botswana zagen ze 4 gevallen en in Hongkong 1 geval, dat rechtstreeks gelinkt wordt aan reisverkeer met Zuid-Afrika. Zopas liet de Israëlische minister van Volksgezondheid weten dat ook daar minstens 1 geval van B.1.1.529 is opgedoken - iemand die teruggekeerd was uit Malawi - 2 andere verdachte gevallen worden nog onderzocht. 

Als je een variant vindt die van de deltavariant wint, is dat erg zorgwekkend

Erika Vlieghe, infectiologe aan het UZ Antwerpen

Infectiologe Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen zegt zelf toch wel bezorgd te zijn over die berichten. "Voor het eerst duikt er een variant op die een overdrachtsvoordeel lijkt te hebben ten opzichte van de deltavariant. En die deltavariant heeft heel snel de wereld ingepalmd. Als je dan een variant vindt die zich daarmee kan meten en daarvan wint, is dat erg zorgwekkend."

Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zegt de berichten ernstig te nemen. "We maken ons zorgen over de snelle opmars in de streek rond Johannesburg. Dat betekent dat deze nieuwe variant de deltavariant stelselmatig zou kunnen vervangen. Dat kan alleen maar betekenen dat deze variant nog besmettelijker is dan de deltavariant. Dan kom je heel snel op onbekend terrein."

Al bij al goed nieuws is trouwens dat B.1.1.529 vrij eenvoudig kan worden opgespoord met een PCR-test, zo zegt professor de Oliveira, "waardoor de verdere verspreiding makkelijk kan worden opgevolgd".

Professor Johan Neyts is viroloog aan de KU Leuven en actief in het Rega onderzoeksinstituut. Hij vertelt over de mogelijke gevaren van de nieuwe variant in "Laat":

Videospeler inladen...

3. Is deze variant meer ziekmakend dan de deltavariant?

Als deze variant inderdaad besmettelijker is, hoeft dat nog niet per se te betekenen dat hij ook meer ziekmakend is. Ook dat moet wetenschappelijk onderzoek eerst nog uitwijzen.

Dat zegt ook Van Ranst: "We weten op dit moment nog niks over de gevaarlijkheid van dit virus. De meest waarschijnlijke hypothese is dat dit even ziektemakend is als de deltavariant. Het zou ook kunnen dat het meer ziektemakend is, maar er is ook een kans dat dit meer een verkoudheidsvirus aan het worden is. Dat weten we nu nog niet."

"Het kan nog alle kanten uit. Het is voor een virus niet per se belangrijk om mensen ziek te maken", benadrukt Van Ranst:

Videospeler inladen...

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt momenteel meer onderzoek te voeren naar de nieuwe variant. De resultaten zouden wel nog enkele weken op zich kunnen laten wachten. De WHO heeft verscheidene categorieën om de coronavarianten in te delen. Eén categorie is "variant of concern" (zorgelijke variant), waartoe de nu overheersende deltavariant behoort. Een van de kenmerken van een zorgelijke variant kan zijn dat hij de besmettelijkheid van het coronavirus verhoogt. 

4. Kan deze variant ontsnappen aan de huidige vaccins?

Dat is de vraag die op ieders lippen brandt. Zoals gezegd zouden - nogmaals: zóúden - enkele mutaties daarop kunnen wijzen, maar daarvoor is veel meer onderzoek nodig. "De grote vrees van alle virologen is dat dit de variant is waar vaccins weinig tegen kunnen doen", geeft Van Ranst toe. "Maar dat weten we nu nog niet. Over een paar weken zullen we die informatie hebben."

"We zijn ongerust. De vraag is of de vaccins ook beschermen tegen deze mutatie, bij de andere varianten viel dat mee", aldus Van Ranst:

Videospeler inladen...

Momenteel zijn de vaccins dus nog altijd veruit onze beste bescherming tegen het coronavirus. Ter vergelijking: in Zuid-Afrika is maar amper een vierde van de volledige bevolking gevaccineerd, bij ons is dat drie vierde. 

Beluister hier ook het gesprek met Zuid-Afrika-correspondente Elles van Gelder in "De ochtend" op Radio 1:

5. Waar zou B.1.1.529 vandaan kunnen komen?

Wel, opvallend is dat dit virus geen directe afstammeling lijkt te zijn van de dominante deltavariant. B.1.1.529 lijkt eerder in de lijn van de allereerste coronavirussen te zitten, zo merkt de Nederlandse viroloog Marion Koopmans op in De Volkskrant

"Dat zou kunnen betekenen dat hij al die tijd ergens heeft zitten pruttelen, in een land waar we het virus niet goed volgen. Ik houd er rekening mee dat hij niet in Zuid-Afrika, maar ergens anders is ontstaan."

"Dat de mutant in zuidelijk Afrika opduikt, heeft een aantal mogelijk verklaringen", aldus Van Ranst:

Videospeler inladen...

Aan de vele mutaties te zien, zou het virus afkomstig kunnen zijn van één enkele patiënt, van wie het afweersysteem niet goed wist om te gaan met het coronavirus. Daar zou het zich dan geleidelijk hebben kunnen aanpassen.

Een laatste mogelijkheid is zelfs dat het coronavirus overgesprongen is op een dier, daar gaandeweg gemuteerd is, en vervolgens opnieuw een mens heeft besmet.

6. Komen er nu reisbeperkingen komen van en naar Zuid-Afrika?

Die richting gaat het in ieder geval uit. Vanuit het Europese niveau is er de aanbeveling om alle luchtverkeer vanuit landen in zuidelijk Afrika waar de nieuwe variant is opgedoken, te annuleren. 

Sommige landen waren Europa al voor en kondigden op eigen houtje al reisbeperkingen aan. Ook België deed dat, al zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Brussel.

Ook landen buiten de Europese Unie, zoals het Verenigd Koninkrijk, Israël en Singapore, namen al maatregelen.

Van Gucht vindt paniek niet nodig, maar gaf al aan dat het goed is om voorzorgen te nemen. "Bij ons bestaat er een systeem om landen als 'extra hoog risicoland' te beschouwen. We moeten misschien eens bekijken of dat geactiveerd moet worden. Het is een nieuwe variant, hij is duidelijk anders, dus we moeten die best proberen buiten te houden."

"Ik zou mensen sowieso heel duidelijk afraden om nu naar Zuid-Afrika te trekken", benadrukt van Ranst nog. "Mensen die terugkomen moeten 10 dagen in quarantaine":

Videospeler inladen...

Toch wijst Vlieghe ook op de huidige prioriteiten: "Dit mag de aandacht niet afleiden van de problemen die we nu hebben met de deltavariant in eigen land. Want dat dreigt dan ook te gebeuren: dat we als konijnen in een lichtbak staren naar wat er elders gebeurt, terwijl het in eigen land ook zeer moeilijk is."

7. Is de nieuwe variant ook al bij ons ontdekt?

Ja, ook in België is intussen 1 bevestigd geval opgedoken. Het gaat om een dertiger die niet gevaccineerd is, en die vanuit Egypte naar ons land gereisd is. Het zou gaan om een vrouw, die op 11 november naar ons land is teruggereisd, en op 22 november milde ziektesymptomen kreeg. 

De Belgische labo's houden de stalen die binnenkomen constant in de gaten, de kans is reëel dat er de komende periode nog gevallen met die variant opduiken.

"Het is mogelijk dat de variant bij ons al meer verspreid is dan we denken. Er zullen sowieso nog gevallen opduiken", aldus Van Ranst nog:

Videospeler inladen...

Beurzen onderuit door zorgen over nieuwe coronavariant

De aandelenbeurzen in Azië en Australië zijn hard onderuitgegaan en ook dat wordt gelinkt aan het nieuws over de nieuwe coronamutatie. Vooral de bedrijven in de luchtvaartsector en reisbranche (Japan Airlines, Cathay Pacific, Qantas) stonden onder druk door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen om de verspreiding van de mutatie tegen te gaan. De Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd, steeg in waarde. Dat hinderde dan weer aandelen van grote Japanse exportbedrijven als Toyota, Nissan en Sony.

Intussen zijn ook de Europese beurzen geopend en ook daar gebeurde dat met forse verliezen. In Brussel noteert de Bel20-sterindex na enkele minuten een verlies van ongeveer 3 procent. In Amsterdam trapte de AEX de handelsdag af met 3,2 procent verlies en Parijs dook zowat 3,7 procent lager. De beurs van Frankfurt opende ongeveer 3,2 procent in de min, in Londen was er een verlies van meer dan 3 procent.

Meest gelezen