Sneller in quarantaine en meer afstandsonderwijs, Infectiologe Vlieghe: "Onderwijsmaatregelen gaan niet ver genoeg" 

Scholen moeten hun meerdaagse buitenschoolse uitstappen schrappen en klasgroepen mogen niet meer gemengd worden. Dat is beslist op het onderwijsoverleg vanavond. En ook de quarantaineregels voor leerlingen worden aangescherpt. Het Gemeenschapsonderwijs GO! reageert tevreden. Voor infectiologe Erika Vlieghe gaan de maatregelen in het onderwijs niet ver genoeg.

Na het Overlegcomité was het nog aan het onderwijsveld om extra maatregelen te nemen. De koepels, vakbonden en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kwamen daar de volgende maatregelen overeen, die alvast zeker tot en met 15 december van kracht zullen zijn:

  • meerdaagse buitenschoolse uitstappen (met overnachtingen, denk aan zee- of bosklassen) worden verboden (deze activiteiten zijn al zeker tot aan de kerstvakantie verboden)
  • klasgroepen mogen niet gemengd worden in de binnenruimtes, het gaat dan bijvoorbeeld over refters en studiezalen
  • als er binnen de zeven dagen drie leerlingen van dezelfde klas positief testen, moet heel de klas in quarantaine (tot nu toe gold die regel pas vanaf vier leerlingen)
  • personeelsvergaderingen en oudercontacten moeten op afstand en dus online gebeuren
  • derden zijn niet toegelaten tot de schoolgebouwen, alleen als ze taken uitvoeren die noodzakelijk zijn voor het behalen van de leerplandoelstellingen (Sinterklaasfeesten bijvoorbeeld met externen, kunnen dus niet)
  • scholen kunnen beslissen om over te schakelen op afstandsonderwijs of een hybride-vorm

Verder besliste het overleg nog dat er geen verlaging van de leeftijdsgrens komt voor het dragen van een mondmasker. Ook eendaagse activiteiten (bijvoorbeeld een uitstap naar een museum) mogen wel nog, daar moeten de scholen de algemene maatregelen voor de samenleving volgen. 

"Scholen hebben de mogelijkheid om eventueel afstandsonderwijs te organiseren. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze daar niet lichtzinnig overgaan", aldus Weyts (N-VA) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vanmiddag heeft de Vlaamse regering ook al beslist om 17,5 miljoen euro vrij te maken voor extra veiligheidsmaatregelen in de scholen. Met dat geld kunnen scholen zelftesten kopen voor hun onderwijspersoneel en CO2-meters installeren in de klassen, refter en leraarskamer.

Hoe het dan zit met de naschoolse activiteiten? Dat is nog onduidelijk. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) houdt het komende weekend overleg. Tegen maandag zouden er beslissingen moeten genomen zijn. 

Vlieghe: "Onvoldoende"

Voor infectiologe Erika Vlieghe gaan de maatregelen in het onderwijs niet ver genoeg. Het is een van de plekken waar veel besmettingen worden doorgegeven, liet ze verstaan in "Terzake" vanavond. "Ik zie niet hoe dit volstaat. Er is, zeker in de lagere scholen, veel virus dat rondgaat. We kennen het patroon: kinderen zijn weinig ziek, maar geven de besmettingen door waardoor ouders en leerkrachten ziek worden", aldus Vlieghe.

"Vanaf twee besmettingen in een klas spreek je van een cluster. Als je pas vanaf 3 besmettingen de klas in quarantaine zet, dan loop je achter de feiten aan", laat Vlieghe verstaan in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Er was bij momenten ook een pijnlijke discussie over de uitbreiding van de mondmaskerplicht. Ik zie dat we daar eigenlijk nog geen stappen vooruit hebben gezet", aldus Vlieghe. De infectiologe merkte ook op dat kinderen van die leeftijd nog niet gevaccineerd zijn, waardoor ze mogelijk dus ook besmettelijker zijn. 

GO! is tevreden

Het Gemeenschapsonderwijs GO! is tevreden met de voorstellen die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts op tafel legde om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan op scholen.

"Schoolbesturen krijgen het vertrouwen om op basis van de lokale situatie en na grondige overweging te beslissen om afstandsonderwijs of hybride onderwijs in te richten", reageert Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!. "We hopen dat deze inspanningen, samen met de maatregelen in de brede samenleving, de stijgende besmettingscurve kunnen doen keren."

De directeur van het Bernarduscollege in Oudenaarde laat alvast weten dat er volgende week op digitaal afstandsonderwijs wordt overgeschakeld:

Meest gelezen