Radio 2

Oude Markt in Leuven test systeem met polsbandjes die coronapas vervangen

Op de Oude Markt in Leuven is gisteren een nieuw systeem uitgetest waarbij bezoekers van de café's en restaurants op en rond het plein een polsbandje krijgen waarmee ze elke horecazaak op de Oude Markt binnen kunnen. Op die manier hoeven klanten niet in elk café hun coronacertificaat te laten zien.

Aan een kiosk op de Oude Markt kan je je coronapas één keer laten scannen en nadien krijg je een polsbandje waarmee je de horecazaken binnenkunt. Op die manier wil de stad extra wachtrijen vermijden en werkdruk bij de uitbaters weghalen. "Dit gaat toch wel een stuk makkelijker dan telkens je Covid Safe Ticket laten zien", klinkt het bij één van de klanten. "De wachtrijen zijn op deze manier een stuk korter. Als je uitgaat en van café naar café gaat, was je coronapas laten scannen soms wel vervelend, dit gaat zoveel vlotter".

Al klinkt er ook kritiek. "Ik ben niet gevaccineerd en moet voor elke PCR-test 50 euro betalen als ik naar binnen wil. Ik weet niet wie dat allemaal kan betalen, maar ik alleszins niet", aldus een caféganger. Een andere klant geeft ook toe dat ze niet gevaccineerd is. "Niet omdat ik tegen vaccinaties ben, maar om andere redenen. Ik zal dan maar de gevolgen dragen en op het terras zitten om iets te drinken."

Beluister hier de reportage over het polsbandjessysteem:

Meest gelezen