Met 4 of 6 aan een tafel in horeca, sluitingsuur en geen privéfeesten meer: dit ligt op tafel van het Overlegcomité

Zitten we binnenkort opnieuw met vier of zes aan een tafeltje in de horeca? En sluit de horeca weer om 23 uur? Het zijn twee van de maatregelen die op tafel liggen van het Overlegcomité om de slechte coronacijfers tegen te gaan. Ook een verbod op privéfeesten en een sluiting van de discotheken staan op de agenda.

Het gaat van kwaad naar erger met de coronacijfers. Qua besmettingen haalt ons land recordcijfers, de alarmdrempel voor de bezetting op intensieve zorg is al lang overschreden, de ziekenhuizen en huisartsen kunnen de pandemie nauwelijks nog bolwerken en er lijkt nog altijd geen beterschap in zicht. "Als we kijken naar de graad van bezetting op intensieve zorg, dan is die slechter dan het meest negatieve scenario dat de experten vorige week hadden voorgelegd", klonk het weinig bemoedigend bij premier Alexander De Croo (Open VLD), gisteren in de Kamer.

Videospeler inladen...

Dus komt het Overlegcomité vervroegd samen, al om 8 uur vanmorgen. Tot in de late uurtjes heeft het kernkabinet vergaderd over de nieuwe maatregelen. Want je mag er prat op gaan: verstrengen zullen we. "We zullen extra maatregelen moeten nemen, in het onderwijs, vrijetijds- en professionele leven. De meest riskante activiteiten zullen we moeten beperken of zelfs stopzetten", liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gisteren in de Kamer optekenen. 

De meest riskante activiteiten zullen we moeten beperken of zelfs stopzetten

Frank Vandenbroucke - minister van Volksgezondheid

Wat ligt er allemaal op tafel? De recepten kennen we van vorige golven, al is er voorlopig van een echte lockdown nog geen sprake. De politici willen vooral de binnenevenementen inperken.

  • Discotheken zouden dicht gaan. Ook concerten waar het publiek rechtstaat, zouden verboden worden. Als het publiek wel kan zitten, zoals in de bioscoop of het theater, zou dat wel nog kunnen. 
  • Private feesten - denk aan fuiven - zouden verboden worden. 
  • In de horeca zou je nog maar met vier of zes mensen aan een tafel mogen zitten. Er zou wel opnieuw een sluitingsuur komen, mogelijk al om 23 uur 's avonds. 
  • Huwelijken en begrafenissen zouden wel nog mogen doorgaan. 
  • Binnen sporten mag ook nog blijven doorgaan, maar publiek zou niet meer mogen komen kijken. De fitness zou ook open mogen blijven. 
  • Beperkingen thuis zouden er voorlopig niet komen, maar er zou wel opgeroepen worden om voorzichtig te zijn en je contacten te beperken. 
  • Wat het onderwijs betreft, is het aan de ministers van Onderwijs om te bekijken wat ze zullen doen, al doet de federale regering wel aanbevelingen. Meer testen, geen schoolreizen meer en de leraarskamer (in veel gevallen) dicht, zijn er enkele van.

Naast een pakket aan maatregelen wil de politiek ook de boosterprik versnellen. In ons land kregen intussen al 1.250.000 mensen een boosterprik. Vandenbroucke wil ook inzetten op vaccins voor kinderen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap zette gisteren nog het licht op groen voor het Pfizervaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar, in ons land is het nu wachten op een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Ook de zorg moet meer ondersteund worden, vindt de politiek. Zo willen ze de administratieve taken verlichten én denken ze aan een iets andere teststrategie. In dat geval moeten gevaccineerden die een hoogrisicocontact hadden maar één keer meer getest worden, maar wel op dag 5 (in plaats van op dag 1 en 7). Tot dan zouden ze wel in quarantaine moeten. Er zouden ook extra testcentra bijkomen. 

Wat ook duidelijk is, is dat de politiek geen tijd wil verliezen. Vandenbroucke liet gisteren al verstaan dat hij de maatregelen vanaf morgen wil doorvoeren. "Wachten betekent nog meer miserie."

Videospeler inladen...

Meest gelezen