BELGA

Discotheken dicht en strengere regels voor horeca: "Voor velen doodsteek", "nieuwe steunmaatregelen nodig"

Dat discotheken amper twee maanden na de heropening al opnieuw -tijdelijk- de deuren moeten sluiten, komt hard aan bij de uitbaters, ook al heeft de regering beloofd dat er opnieuw steunmaatregelen komen. Er is begrip voor het feit dat er nu ingegrepen moet worden, maar toch voelt de sector zich geviseerd. Ook Horeca Vlaanderen dringt aan op een sterk pakket steunmaatregelen. "Dezelfde als voorheen zullen niet voldoende zijn." 

Discotheken moeten vanaf morgen voor zeker drie weken dicht. Dat is het harde verdict van het Overlegcomité, ook al werd vorige week nog geprobeerd die sluiting te vermijden door het invoeren van sneltests bovenop de coronapas. Voor wie de deuren moet sluiten, komen er wel gepaste steunmaatregelen, beloofde premier Alexander De Croo (Open VLD).

Hans Bouwen, de uitbater van discotheek La Rocca in Lier, had de bui al voelen hangen. Net als vele andere uitbaters had hij de voorbije periode nog veel geïnvesteerd in ventilatie en de aankoop van sneltests. "Wij waren al één van de sectoren die het strengst worden gecontroleerd", benadrukt hij. 

Bouwen vreest dat zelfs de steunmaatregelen dezer keer ontoereikend zullen zijn. "De vorige steunmaatregelen waren niet voldoende om de vaste kosten te dekken, laat staan om die extra investeringen terug te betalen. Ik vrees dat dit voor veel discotheken de doodsteek zal zijn."

Yves Smolders van Versuz in Hasselt treedt hem bij. "Wij hebben al 500 dagen geld moeten toeleggen en zaten nu net (sinds begin oktober, red.) in een goeie periode. Steun is niet genoeg, het zal volledig gecoverd moeten zijn, wij mogen al bijna twee jaar geen geld verdienen. Ik wil vooruit, net zoals de rest van de maatschappij moet ik mijn geld kunnen verdienen, kan dat niet, dan zal het 100 % gedekt moeten worden, ik wil geen euro meer uit eigen zak toeleggen.” 

Ik wil geen euro meer uit eigen zak toeleggen. 

Yves Smolders, Versuz in Hasselt

Smolders twijfelt er ook openlijk aan dat het bij deze drie weken sluiting zal blijven.  “Ik weet niet of dit pakket maatregelen genoeg is. Ik weet ook niet of ik binnen drie weken weer zal opengaan. Als je privé nog altijd mag doen wat je wil, in een niet gecontroleerde omgeving, daar stel ik me wel vragen bij, het is niet aan mij om die te beantwoorden, ik wil vooruit, ik wil ondernemen en ik wil dat zo snel mogelijk doen en met deze maatregelen denk ik dat dat weer veel langer gaat duren dan verwacht.”

"Black Friday zal voor rode cijfers zorgen in horeca"

Voor Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is het nu uitermate belangrijk dat de horeca-uitbaters en ook eigenaars van discotheken financiële steun moeten krijgen. Cafés en restaurants moeten ten laatste om 23 uur sluiten en er mogen niet meer dan zes mensen rond een tafel zitten, tenzij het gaat om mensen uit hetzelfde gezin.  

Hij pleit ook voor nieuwe steunmaatregelen. "Er wordt gesproken over COVID-21 in plaats van COVID-19, wel dan zijn er ook nieuwe steunmaatregelen nodig in deze fase. Dezelfde als voorheen, zullen niet voldoende zijn."  Gisteren is er al overleg geweest over een "federaal horeca-baxterplan". 

Videospeler inladen...

Dezelfde steunmaatregelen als voorheen, zullen niet voldoende zijn. 

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

“De cijfers zijn dramatisch, dat erkennen wij, maar deze Black Friday zal er wel voor zorgen dat wij vanaf morgen in de rode cijfers gaan. Deze maatregelen zijn zeer capaciteitsbeperkend. Dan neem ik ook wel aan dat we er alles aan gaan doen om onze ondernemers door deze moeilijke periode te doen komen en dat er steunmaatregelen gaan komen.”

“We gaan terug in de tijd, een sluitingsuur, dat zijn cruciale uren die wegvallen. Je moet terugvallen op wat er ook in de zomer was: tijdelijke btw-verlaging, crisisoverbruggingsrecht, we hebben een plan voorgesteld aan de regering waar nog 8 punten in zitten. Op Vlaams niveau moet er ook een oplossing voor de discotheken komen. Zij zijn nog maar sinds begin oktober open en hebben vorige week nog geïnvesteerd in sneltesten en gaan morgen weer dicht. Dan is het je ethische plicht om voor een kostendekkende oplossing voor hen te gaan.” 

Horeca Vlaanderen zegt ook te vrezen dat besmettingen in ongecontroleerde ruimtes zonder ventilatie en zonder CO2-meter alleen nog maar zullen stijgen omdat er geen beperkingen komen op het aantal contacten thuis. Volgens De Caluwé komt in Nederland maar 2,9 procent van de besmettingen uit de horeca.

VRT-journalist Mattias Tuyls sprak meteen na afloop van het overlegcomité met Jan Jans van café De Wijzen in Hasselt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen