Videospeler inladen...

BEKIJK - Rudi Vranckx in Afghanistan: "Bittere armoede dwingt vader zelfs om kind te verkopen"

Midden augustus stonden duizenden talibanstrijders plots voor de poorten van Kaboel. Hoe is het leven vandaag in Afghanistan, nu de taliban het land weer stevig in handen hebben? Conflictjournalist Rudi Vranckx wil met eigen ogen zien hoe het leven er veranderd is. “De gewone mensen kan het weinig schelen wie er vandaag aan de macht is. Ze zijn vooral bezig met overleven.”

Voor het eerst sinds de machtsovername van de taliban zet Rudi Vranckx opnieuw voet aan de grond in Afghanistan: “Het is rustiger in Kaboel dan de vorige keren dat ik hier was. Er zijn vooral minder vrouwen op straat. Blijven ze binnen uit angst? Wachten ze de situatie nog af? Wat speelt er zich achter de gevels af? Dat wil ik te weten komen.”

Ik heb mijn jongste dochter verkocht voor net geen driehonderd euro

Mir Nazir, inwoner Kaboel

“Op het eerste gezicht lijkt er in Kaboel weinig veranderd te zijn. Aan de controleposten die vroeger bemand werden door het Afghaanse leger, staan vandaag agenten van de taliban. Ze hebben de wapens en de uniformen gewoon overgenomen.”

Bekijk de reportage van Rudi Vranckx in Afghanistan hieronder:

Videospeler inladen...

In het straatbeeld zijn de verschillen met de vorige machthebbers misschien amper op te merken, economisch en humanitair zit Afghanistan echter volledig in het slop. De Afghaanse economie is de laatste maanden met 40% gekrompen en amper de helft van de Afghaanse bevolking is aan het werk. Wie toch aan het werk is, ontvangt vaak al maanden geen loon meer. “Het geld is gewoon verdwenen”, aldus Vranckx.

De Verenigde Naties waarschuwen ondertussen voor een ongeziene humanitaire ramp. Volgens cijfers van het Wereldvoedselprogramma lijden 3,2 miljoen kinderen vandaag aan acute ondervoeding. Met de strenge winter in het vooruitzicht lopen honderdduizenden kinderen het risico om hieraan te overlijden.

“De gewone mensen kan het weinig schelen wie er vandaag aan de macht is. Die mensen zijn bezig met overleven. De economie werd hard geraakt door de machtsovername van de taliban. Alle fondsen zijn bevroren en er is amper cash," zo getuigt Vranckx vanuit Kaboel.

Niemand in Afghanistan kan dit nog langer dan een maand volhouden

inwoner Kaboel

“In de armere volkswijken voel je pas echt de ellende die de economische malaise voortbrengt. Meerdere families wonen er in hetzelfde huis. Wel 18 mensen onder hetzelfde dak. Niemand van hen heeft werk.”

Rudi Vranckx wordt geconfronteerd met bittere armoede in de volkswijken van Kaboel:

Videospeler inladen...

Mir Nazir is één van die mensen. Hij raakte recent bankroet en moest een hartverscheurende beslissing nemen: “Ik heb ten einde raad mijn jongste dochter, Safia, aan mijn nonkel verkocht. Ik heb ze verkocht voor net geen driehonderd euro.”

Mir is niet alleen zijn jongste dochter kwijt door zijn financiële problemen. De oudste zoon van Mir, slechts 15 jaar oud, vluchtte al naar Iran om daar werk te zoeken.

De lokale markt wordt tegenwoordig overspoeld met mensen die hun hebben en houden verkopen: “We zijn gedwongen om al onze bezittingen te verkopen. Als er niets meer overschiet, vluchten we naar een ander land. Niemand in Afghanistan kan dit langer dan een maand volhouden.”

Rudi Vranckx voelt aan hoe dramatisch de situatie in het land is: "Bijna iedereen die ik hier ontmoet, spreekt over vluchten als de economische situatie niet verandert. Het alternatief voor hen is honger lijden."

De toekomst voor het land lijkt somber als de geld- en voedselproblemen blijven aanhouden. En dan moet de strenge Afghaanse winter nog beginnen. 

Rudi Vranckx vanuit Afghanistan: “Als dit nog maanden aansleept, krijgen we misschien opnieuw een vluchtelingencrisis”

Videospeler inladen...

Meest gelezen