AFP or licensors

Dood gewaande reddingswerker dag na mijnramp in Siberië levend teruggevonden

In Rusland is een dag na het dramatische mijnongeluk in Siberië een reddingswerker levend teruggevonden. De man was bij de 52 doden geteld die daar gisteren vielen, onder wie velen zich nog onder de grond bevonden, maar bleek vanmorgen alsnog te leven. Het officiële dodental staat nu op 51.

Gisteren vond een onploffing plaats in een steenkoolmijn in de regio Kemerovo, in het zuidwesten van Siberië, waarop de mijn zich met methaangas vulde. Aanvankelijk was er sprake van 11 doden, allen mijnwerkers. Meer dan 230 mijnwerkers werden gered, tientallen anderen zaten echter nog vast onder de grond.

In de loop van de avond bevestigden de Russische autoriteiten dat ze geen hoop meer hadden om mensen nog levend uit de mijn te halen en dat er in totaal dus 52 doden te betreuren vielen. Onder hen ook 6 reddingswerkers, die allicht gestikt zijn toen ze mijnwerkers probeerden te redden. De reddingsactie werd gisteren in de loop van de dag overigens stilgelegd, wegens extra ontploffingsgevaar.

Maar een dag later is een van die reddingswerkers alsnog levend teruggevonden. De man is met tekenen van een koolstofmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de Russische autoriteiten heeft de reddingswerker de nacht doorgebracht in de mijn en kwam hij vanmorgen alleen naar de oppervlakte, waar hij om hulp riep.

"De echte helden zijn de doden. Ik heb gewoon gevochten om te leven, vele anderen zouden het waarschijnlijk voor mij hebben gedaan", werd de reddingswerker geciteerd door het persbureau Ria-Novosti. Zijn vijf collega's die wel omgekomen zijn, hebben intussen postuum een ereteken voor moed gekregen.

In totaal zijn er nu dus 51 doden. Het is de dodelijkste mijnramp in Rusland in meer dan 10 jaar tijd. In de regio Kemerovo gelden drie dagen van rouw.

De directeur van de mijn en twee andere leidinggevenden zijn intussen aangehouden. Mogelijk werden de veiligheidsmaatregelen in de mijn overtreden.

Meest gelezen