alle rechten voorbehouden aan Fotografie Peter Claeys

Deinze betaalt 125.000 euro voor collectie trapautootjes van het merk Torck: "Dit is erfgoed voor onze stad"

De stad Deinze heeft een collectie met 26 trapauto's en affiches van het merk Torck aangekocht. De collectie stond al 5 jaar in het museum Mudel, maar de eigenaars wilden er vanaf. De stad betaalde 125.000 euro voor de collectie via een veilinghuis. De moeite waard, vindt de burgemeester, want de stad heeft een geschiedenis met speelgoed.

De stad Deinze heeft een collectie trapauto's aangekocht van private eigenaars via een Brugs veilinghuis. Het gaat om 26 trapautootjes van het merk Torck. Die werden vanaf eind 19e eeuw, tot het begin van de jaren 70, in Deinze gemaakt. De stad is bijzonder tevreden om dit erfgoed te kunnen aankopen, ook al had ze er 125.000 euro voor moeten ophoesten: "Als je ziet wat in die collectie zit, dan zie je dat dit het verhaal is van onze stad", zegt burgemeester van Deinze, Jan Vermeulen (CD&V).

Het kleine "Nuerenberg"

De stad had een bloeiende kinderwagen- en speelgoedindustrie in die tijd. Er werden in verschillende fabrieken zowel kinder- en poppenwagens, kindermeubilair als speelgoedartikelen gemaakt met TORCK als het bekendste merk. Deinze werd zelfs "het kleine Nuerenberg" genoemd, naar de Duitse stad die in de 18e en 19e eeuw symbool stond voor de speelgoedindustrie in Europa.

Affiche
alle rechten voorbehouden aan Fotografie Peter Claeys

Het speelgoed werd verkocht in exclusieve speelgoedwinkels en warenhuizen. Niet alleen in België maar ook in het buitenland. Het meest gekend waren de trapauto's, die nu een zeldzaamheid zijn geworden om te vinden. Al het speelgoed stond gekend voor de kwaliteit, maar vanaf de jaren 70 moest het wijken voor goedkopere producten.

Kinderen van koningen en keizers

"Heel veel kinderen van over de hele wereld, zelfs kinderen van koningen en keizers, hebben met dit speelgoed gespeeld. En bij bezoekers van ons museum zie je dat er een glimlach op hun gezicht komt als ze dit zien, omdat dit herinneringen zijn uit hun jeugd", zegt burgemeester Vermeulen.

Kinderen van over de hele wereld, zelfs van koningen en keizers, speelden met dit speelgoed
Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

Voor de stad is het aankopen van de collectie een verhaal van Deinze en van erfgoed dat niet mag verloren gaan. De moeite waard om er zoveel geld tegenaan te gooien: "Als je ziet wat we binnenhaalden, denk ik dat we een zeer goede zaak hebben gedaan. In het verleden deden we dit ook met belangrijke schilderijen die we aankochten."

Unieke Torck-vrachtwagen

De collectie trapautootjes stond al 5 jaar in het Mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek. De oorspronkelijk eigenaars wilden de collectie zelf niet meer houden en verkochten die bij het veilinghuis van Carlo Bonte in Brugge. In totaal kon de stad Deinze 40 van de 63 aangeboden loten kopen. Daar zitten 26 trapauto's en bijna alle loten van affiches bij. Er zijn ook enkele unieke stukken zoals een Torck-vrachtwagen en een uniek geëmailleerd reclamebord bij. Binnenkort zal de volledige collectie te bewonderen zijn in het Mudel in Deinze.

alle rechten voorbehouden aan Fotografie Peter Claeys

Meest gelezen