Nicolas Maeterlinck

Studie van Sciensano: "Gevaccineerden lopen 8 keer minder kans om te sterven aan COVID-19"

Mensen die gevaccineerd zijn, hebben acht keer minder kans om te overlijden aan COVID-19 dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano, die vanmorgen in Het Belang van Limburg stond en vanmiddag verder is toegelicht op een persconferentie.

Dat de vaccins beschermen tegen overlijden, daar gingen kenners al van uit. Maar nu is dat dus ook bewezen. "Ik denk dat het de eerste keer is dat we het risico op overlijden na vaccinatie hebben kunnen berekenen", zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano in "De ochtend" op Radio 1. 

"We hebben het berekend: over het algemeen zie je dat de kans op overlijden 8 keer lager ligt bij mensen die gevaccineerd zijn dan bij mensen die dat niet zijn. Maar het hangt natuurlijk sterk af van de leeftijd: mensen onder de 65 zijn bijna 100 procent beschermd tegen overlijden, bij 85-plussers is er 86 procent bescherming." In de studie wordt iemand als gevaccineerd beschouwd vanaf veertien dagen na het tweede vaccin (of na het eerst in het geval van Johnson & Johnson).

Het aantal ziekenhuisopnames ligt ook lager bij gevaccineerden. 65-plussers hebben drie keer minder kans op een ziekenhuisopname, en vier keer minder kans op een opname op intensieve zorgen. Bij mensen jonger dan 65 daalt het risico om in het ziekenhuis te belanden met 63 procent, en met 75 procent om naar intensieve zorg te moeten.

Het gesprek met Steven Van Gucht in "De ochtend" kun je hier herbeluisteren:

Van Gucht nuanceert wel dat de cijfers alleen gelden voor de periode die ze bestudeerd hebben, de tweede helft van oktober. "Over een langere periode kunnen die cijfers wat schommelen. Maar de eindconclusie is wel dat je een zeer goede bescherming tegen overlijden ziet. Zeker bij jongere mensen, maar ook nog opvallend veel bij oudere mensen. Natuurlijk: mensen boven de 85 kan je helaas niet altijd redden, ook niet met het beste vaccin van de wereld, ook niet met de beste geneesmiddelen."

 We zien een zeer goede bescherming tegen overlijden. Zeker bij jongere mensen, maar ook nog opvallend veel bij oudere mensen

Viroloog Steven Van Gucht

Nog positief is dat de meeste mensen, nadat ze hun vaccin hebben gekregen, antistoffen ontwikkelen die hen beschermen tegen COVID-19. "In die eerste maanden na de vaccinatie zien we dat mensen reageren met antistoffen, die na verloop van tijd wel kunnen afnemen en zelfs verdwijnen. Maar in de vroege fase zagen we bij de meeste mensen een goeie reactie."

 "Waarschijnlijk is de bescherming tegen besmetting en een lichte vorm van ziekte daardoor wat afgenomen. Maar we denken ook dat er een impact is van gedrag dat verandert: na vaccinatie hebben mensen meer contacten, blijkt uit contactonderzoek, en door de herfst spreken mensen ook meer af." Concreet daalt het risico op besmetting bij mensen onder de 65 na vaccinatie met de helft. Bij ouderen is dat slechts 13 procent.   

Opvallende vaststelling: mensen die het griepvaccin krijgen, hebben ook een sterke respons van hun immuunsysteem: "Dat valt inderdaad op", zegt Van Gucht, "maar we hebben er niet meteen een verklaring voor. Het zou kunnen dat mensen die regelmatig een vaccin krijgen, op die manier hun immuunsysteem fit houden. Maar eigenlijk kunnen we het niet echt verklaren."

De nieuwe variant: "Nog niet veel bekend, maar we houden hem best buiten"

Over de nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika kan Van Gucht zich nog niet uitspreken: "Eigenlijk weten we daar niet zo heel veel van. Hij heeft veel nieuwe mutaties, dat maakt hem uniek. Dat we zoiets vinden in een land als Zuid-Afrika, is niet zo vreemd, want zij hebben een goed systeem om dat in de gaten te houden. Mogelijk zit hij ook in andere landen, waar hij niet wordt opgemerkt. Je moet dat natuurlijk opvolgen en proberen om hem niet naar ons land te laten komen, maar op dit moment weten we niet zoveel over die Zuid-Afrikaanse variant. In Zuid-Afrika was de deltavariant ook al aan het afnemen, dus het is logisch dat je die nieuwe variant daar snel ziet toenemen."

Meest gelezen