VRT NWS

Tielt voert belasting in om bomen te redden: "Twee keer nadenken vooraleer je een boom velt"

Tielt voert als eerste stad in Vlaanderen een boombelasting in. Iedereen die een boom kapt, moet een nieuwe planten. Heb je daar de plaats niet voor, dan moet je een belasting betalen. Met dat geld plant de stad dan nieuwe bomen aan op openbaar terrein. "We zijn een groene stad en willen dat blijven", vertelt schepen van Natuur Roos Tack (CD&V). 

In Tielt ga je binnenkort een belasting moeten betalen als je een boom kapt. Het schepencollege krijgt geregeld aanvragen voor een vergunning om bomen om te hakken. Schepen van Natuur Roos Tack (CD&V) legt de nieuwe regel uit : "We willen groen blijven en daarom hebben we een eerlijke en aanvaardbare oplossing uitgewerkt. Mensen mogen een boom vellen als ze er een andere in de plaats planten.  Maar misschien hebben ze geen plaats voor een nieuwe aanplanting en dan moeten ze een belasting betalen."

Focus op de afmetingen

Voor een zeer grote boom (met een stamomtrek van meer dan 190 cm) die omgehakt wordt,  is de belasting 1.000 euro. Wie dat niet wil betalen, moet dus een andere boom planten, maar niet zomaar eender welke boom. Schepen Tack geeft een voorbeeld: "Als je een boom gaat rooien met een omtrek van meer dan 190 cm, dan moet er een nieuwe aangeplant worden van minstens 1 meter stamomtrek of minstens 5 kleine van 33 cm."

Volgens de schepen is het niet de bedoeling om als stad veel geld te verdienen met die boombelasting. "Integendeel. We willen bereiken dat mensen zoveel mogelijk bomen laten staan. Ze moeten 2 keer nadenken vooraleer ze beginnen te hakken of zagen."

Meest gelezen