Sven Michiels - Photography

Sportpaleisconcerten Niels Destadsbader gaan door, ondanks verstrengingen voor vele sectoren: “Wij zijn geen danscafé” 

Niels Destadsbader treedt dit weekend drie keer na elkaar op in een uitverkocht Sportpaleis, in Antwerpen. Dat kan zaterdag nog voor een staand publiek, omdat dit pas vanaf maandag verboden wordt. Een uitzondering die het Overlegcomité heeft gemaakt voor de evementensector. Dat dit nog kan terwijl de maatregelen voor andere sectoren en privéfeestjes al vanaf morgen ingaan, doet wenkbrauwen fronsen. De Sportpaleis Group benadrukt dat alles in de grootste veiligheid verloopt.

Terwijl privéfeesten en sportwedstrijden met publiek met onmiddellijke ingang verboden werden, krijgen de professionele organisatoren van evenementen met staand publiek van het Overlegcomité nog respijt tot maandag. 

Enerzijds kwam dit als goed nieuws voor de 45.000 fans van Niels Destadsbader die kaartjes hadden gekocht voor de drie concerten, dit weekend in het Sportpaleis, want die mogen wel nog doorgaan: vrijdag en zondag voor een louter zittend publiek, maar zaterdag ook nog voor een staand publiek, met mondmasker. 

De fans zijn maar al te blij dat ze de concerten kunnen bijwonen, zo was te zien in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Anderzijds doet deze uitzondering vele wenkbrauwen fronsen, zo merken we aan de reacties in onze mailbox en op sociale media, waarvan hier een kleine bloemlezing: 

“Gaan de maatregelen pas vanaf maandag in, om de concerten van Niels Destadsbader te laten doorgaan?”, vroeg Wetstraatjournalist Bart Verhulst aan premier Alexander De Croo (Open VLD), na het Overlegcomité. 

“Niet per se”, reageerde de premier. “Er zijn heel veel zaken waar groepen van vrijwilligers zich georganiseerd hebben om een activiteit te doen. Die zaken staan opgesteld…” 

Maar vanwaar dan de discrepantie met de sluiting van de discotheken? Die moeten vanaf morgen, zaterdag, al dicht. “Discotheken zijn professionele activiteiten en tegenover hun sluiting zal ook een financiële tegemoetkoming staan”, antwoordde de premier.

Videospeler inladen...

Jan Van Esbroek, de CEO van de Sportpaleis Group, benadrukt dat de concerten conform geldende de regels georganiseerd worden, en dat dit uiterst veilig gebeurt. 

“Wij zijn geen danscafé, wij hebben een professionele organisatie die de mensen begeleidt naar hun staanplaatsen en die er hard op toezien dat ze zich volgens de regels die vandaag gelden zullen gedragen", zei hij in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Van Esbroeck reageerde in “Het journaal” ook relatief opgelucht op de nieuwe coronamaatregelen. “Men bevestigt dat evenementen zoals wij die organiseren, zij het met zitplaatsen, veilig zijn omdat er allerhande controles zijn.”

“We zijn natuurlijk ook een beetje teleurgesteld omdat we de staanplaatsen hebben moeten opofferen. Dat is een zoenoffer aan een perceptie die ik ook best begrijp. Er zijn heel veel mensen bij elkaar, dat kan toch niet gezond zijn. Dus wij zijn niet tevreden maar ook niet ontevreden.”

Videospeler inladen...

Wat de nieuwe maatregelen zullen betekenen voor de komende concerten? Daarover denkt Van Esbroeck dat het twee kanten zal opgaan: er zullen artiesten zijn die blij zijn dat ze nog kunnen spelen, maar er zullen ook artiesten zijn die het niet zien zitten om voor een zittend publiek te spelen. 

“Als een artiest nu beslist om een concert niet te laten doorgaan, dan stellen we het uit tot wanneer het weer mag. Maar ik verwacht dat er ook artiesten zullen zijn die wel voor een zittend publiek, met een mondmasker, willen spelen.”

Meest gelezen