foto VRT

Vaccinweigeraar Valentin belandde op intensieve: "Ik heb de dood van nabij gezien, denk goed na over wat je doet"

"Ik heb de dood van nabij gezien. Mensen moeten goed nadenken over wat ze doen." Dat zegt een man die bewust een coronavaccin weigerde, maar daar nu spijt van heeft. VRT NWS zocht hem op in het AZ Vesalius in Tongeren, waar hij op intensieve zorg heeft gevochten voor zijn leven. Maar hij draagt duidelijk de sporen van COVID-19: "Wellicht is een longtransplantatie de beste optie voor Valentin, de enige manier om hem nog een goed leven te laten leiden." 

Valentin bekijkt op zijn ziekbed een filmpje op zijn gsm van toen hij trompet speelde met zijn big band. Hij spreekt langzaam en ademt moeilijk. "Een repetitie, de eerste keer na twee jaar. Een soort opwarming.  Hier zit ik, 93 kilogram", toont hij. Dat was een aantal weken geleden. 

Hoeveel hij nu weegt, weet hij niet. Waar hij het coronavirus heeft opgelopen, evenmin. "We hebben op alles gelet. Om niet te vroeg te herbeginnen, bijvoorbeeld. (lange pauze) Toch ben ik daar besmet geraakt, denk ik."

Valentin, een zestiger, was niet gevaccineerd: hij had schrik van de vaccinatie en heeft zich wellicht te veel laten leiden door (negatieve) berichtgeving op  Franstalige media - Valentin woont in de buurt van Luik en heeft een Franstalige partner. "In het begin kwam daar op televisie wat het vaccin slecht doet. (hoest) De ene heeft dit gekregen en de andere dat. Daarom hebben ik en mijn vrouw ons niet laten inenten." (lees door onder de video)

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Met spoed naar het ziekenhuis

Valentin moest in oktober met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen. Hij heeft er op intensieve zorg gevochten voor zijn leven, maar heeft het overleefd. "Wat ik nu meegemaakt heb... (stilte) Ze zijn me komen halen met de MUG. Ik geloof dat ik nog een zuurstofwaarde van 35 had in mijn bloed - bij gezonde mensen ligt die saturatiewaarde tussen 95 en 99 procent, red. Maar ik herinner me nog heel veel. Ik heb de dood van kortbij gezien." 

Tegen vrienden die niet gevaccineerd zijn, zou ik nu zeggen dat ze egoïstisch zijn

Coronapatiënt Valentin

Hij heeft dan ook een emotionele boodschap voor wie nu nog niet is gevaccineerd: laat je vaccineren en volg de maatregelen goed op. "Mensen moeten goed nadenken. Vaccinatie, een mondmasker dragen, en alles wat daar rond hangt. (...) Mensen moeten beter opletten en meer respect hebben."

Videospeler inladen...

Hij heeft veel respect voor de mensen in het ziekenhuis die hem hebben verzorgd. "De dokters, verplegers... ze werken hier allemaal, maar hebben ook nog hun privéleven. We moeten niet egoïstisch zijn, we moeten ook naar hen kijken. Want als we die niet hadden, dan was ik er niet meer." Tegen vrienden die nu nog niet gevaccineerd zijn, zou hij zeggen dat ze "egoïstisch zijn voor de anderen. Je moet het meegemaakt hebben om het te begrijpen."

"Dit is heel dramatisch"

Valentin krijgt nog altijd extra zuurstof en moet zeker nog enkele weken verder herstellen in het ziekenhuis. Hij heeft het dan wel overleefd, de schade aan zijn longen is zeer groot en blijvend. Ilse Van Cotthem, diensthoofd intensieve zorg van het Vesaliusziekenhuis in Tongeren. 

"Het is zo erg dat iemand die zo gezond was als meneer Roosen zo ziek is kunnen worden en dat zijn longen nu eigenlijk verwoest zijn. Dat hij door iets te zeggen of bij de minste inspanning zo kortademig is. Wij vinden dat ook heel dramatisch."

Videospeler inladen...

Wat de situatie in het algemeen extra dramatisch maakt voor het zorgpersoneel, is dat een aantal patiënten er niet hadden hoeven te liggen, als ze een coronaprik hadden laten zetten. De extra druk door corona duurt nu al heel lang, en ook tussen de coronagolven in zijn ze bezig gebleven. 

"Deze vierde golf is nog zwaarder, omdat we ook heel wat andere  pathologieën hebben. Een gedeelte van de patiënten had hier niet hoeven te liggen." De gevaccineerde patiënten die nu nog binnenkomen, zijn meestal mensen met onderliggende aandoeningen, maar bij de niet-gevaccineerden die binnenkomen zijn ook perfect gezonde mensen, zegt Van Cotthem. 

Een deel van de patiënten had hier niet hoeven te liggen

Ilse Van Cotthem van de afdeling intensieve zorg

Blijvende longschade: hoe gaat het verder?

Valentin heeft het dan wel overleefd, de CT-scan van zijn longen toont aan hoe zwaar het coronavirus heeft huisgehouden. 

"We zien afwijkend longweefsel, zowel in de linker- als rechterlong. Het zijn witte vlekken, die een honingraatpatroon lijken te vertonen. Het weefsel waarin de longblaasjes liggen, is zwaar ontstoken. Er is fibrose opgetreden, wat wil zeggen dat het om een onherstelbare, blijvende schade gaat", vertelt professor Karolien Vanhove, longspecialist in het Vesaliusziekenhuis, aan reporter Saskia De Schutter.

Videospeler inladen...

Niet alle patiënten die op intensieve belanden, vertonen even zware longletsels als Valentin, maar de kans op onherstelbare schade bestaat dus wel.

Omdat zo'n groot deel van de longen is aangetast, wordt nagedacht over een longtransplantatie. "Als ik de beelden bekijk, denk ik dat het moeilijk wordt om met de huidige longen nog een normaal leven te kunnen leiden. We zouden Valentin in aanmerking willen laten komen voor een longtransplantatie. Dat is de enige manier om hem nog een goed leven te kunnen laten leiden waar hij zijn oude activiteiten kan hernemen." 

Als ik de scan bekijk, dan lijkt een longtransplantatie me de enige manier om hem nog een goed leven te laten leiden

Karolien Vanhove, longspecialist AZ Vesalius

Valentins vrouw zit tijdens het interview in een zetel naast zijn bed. Zij liep samen met Valentin corona op en herstelt nu verder. Ze is minder zwaar getroffen dan haar man, maar ondervindt toch zware gevolgen. Desondanks is ze nog altijd niet overtuigd van een coronaprik. "Als ik me in de toekomst laat vaccineren, dan doe ik het voor mijn man, om hem te beschermen. Maar het zal met tegenzin zijn." Pas de volgende weken en maanden zal blijken of haar lichaam eventueel blijvende schade heeft opgelopen.  

Meest gelezen