HANS PUT

Vijvergebied in Ham hersteld: "Leefgebied voor waterdraakjes is daardoor verbeterd"

Regionaal Landschap Lage Kempen heeft in de Vijverstraat in Ham drie vijvers hersteld. Dat is een goede zaak voor de amfibieën zoals de kamsalamander, die in de volksmond ook waterdraakje genoemd wordt. 

Het kon niet toepasselijker, de herstelde vijvers liggen in de Vijverstraat in Ham. In het gebied lagen vroeger verschillende vakantiehuisjes. Maar die zijn nu ontmanteld. De gemeente kocht die percelen de voorbije jaren stelselmatig op en nu heeft Regionaal Landschap Lage Kempen drie grotere vijvers in het gebied weer hersteld. "De vijvers waren volledig dichtgegroeid', legt . Peter Roosen uit. "Maar we hebben de bomen in de vijvers gekapt en de oevers weer afgeschuind." In het aanpalende gebied dat Natuurpunt beheert zitten al kamsalamanders of waterdraakjes. Dankzij de herstelde vijvers kunnen die nu ook hun weg vinden naar nog 10 andere vijvers. 

De eigenaars van de zomerhuisjes hadden geen rekening gehouden met de muggen en vertrokken weer

Marc Heselmans, burgemeester Ham

Burgemeester Marc Heselmans (CD&V) van Ham is opgetogen over het vijversherstel. "We zitten hier in de achtertuin van mijn jeugd, in het broek zoals we hier zeggen. In de jaren '70 zijn hier in de natuur zomerhuisjes gebouwd, voor de mensen uit de stad. Die lieten dan een vijver graven om te vissen. Maar ze hadden geen rekening gehouden met de muggen. Dus beetje bij beetje verdwenen die mensen weer, en daardoor lagen de huisjes er vervallen bij. Dus ik ben er fier op dat we de natuur hier nu opwaarderen." 

(Lees verder onder de foto)

HANS PUT

Kamsalamanders of waterdraakjes zijn opvallende amfibieën. De mannetjes hebben een gekartelde kam op hun rug en staart. En op hun gele buik staan zwarte vlekken. Het patroon van die vlekken is uniek, net zoals onze vingerafdrukken.

Meest gelezen