Voormalig spoedarts Luc Beaucourt (73) is overleden

Luc Beaucourt, gepensioneerd spoedarts bij het UZ Antwerpen in Edegem, is overleden aan de gevolgen van huidkanker. Hij werd 73. Beaucourt raakte bij het grote publiek bekend door zijn hulpmissies naar rampgebieden en schokkende campagnes tegen weekendongevallen. Hij was ook een tijd politiek actief. 

Luc Beaucourt stond meer dan 20 jaar aan het hoofd van de dienst spoedgevallen in het UZA. Als urgentiearts lanceerde hij schokkende campagnes tegen weekendongevallen, waarover hij ook jarenlang lezingen gaf.

Vanaf 2011 legde Beaucourt zich toe op rampen en buitenlandse missies.  "Na meer dan 20 jaar als diensthoofd spoedgevallen wil ik me tijdens de laatste jaren van mijn carrière intensief toeleggen op mijn eerste passie: de spoedgeneeskunde bij rampen in binnen- en buitenland en het bieden van structurele hulp. Ik sta nu 24 uur op 24 klaar om te vertrekken", zei Beaucourt toen.

Beaucourt was ook politiek actief. Hij was onder meer gemeenteraadslid voor CVP in Kontich en stelde zich kandidaat als Europees Parlementslid voor die partij. Later was hij ook kandidaat voor het Vlaams en Europees Parlement voor VLD. 

In 2009 werd Beaucourt veroordeeld voor overdreven snelheid: hij werd geflitst aan 174 kilometer per uur op de E34. Hij kreeg een rijverbod van 30 dagen, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 550 euro.

Minder bekend was dat Beaucourt 40 jaar werkte in het callcenter van VAB. In juli van dit jaar vertelde hij dat hij dat nog zo lang mogelijk wilde blijven doen. "Het woord pensioen ken ik niet. Ik ken natuurlijk problematieken zoals ongevallen zeer goed.  Dat helpt om snel beslissingen te nemen. Zolang ik kan helpen, blijf ik verder doen." 

Meest gelezen