archieffoto

Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen moet thuisverpleging afbouwen in vijf  regio's: "Ongeziene, precaire situatie"

Het Wit-Gele Kruis moet in enkele regio's van West-Vlaanderen zijn patiënten afbouwen. Door de vierde coronagolf is er niet genoeg personeel. Zeker 63 zorgmedewerkers zijn onbeschikbaar door ziekte of quarantaine. "We stellen vast dat onze collega's op hun tandvlees zitten en dat de ziektemeldingen de laatste weken zijn verdubbeld", vertelt  Katalien Dendooven, algemeen directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.

Door een acuut personeelstekort moet het Wit-Gele Kruis zijn thuisverpleging afbouwen in vijf West-Vlaamse regio's. Tien procent van de zorgmedewerkers is namelijk uitgevallen wegens ziekte of quarantaine. "De solidariteit onder de collega's is weer heel groot, maar ik maak me ernstige zorgen over hoelang we dit nog kunnen volhouden. De dijken zijn aan het breken", klinkt het bij Katalien Dendooven, algemeen directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.

Ik werk bijna 20 jaar in de zorgsector, maar de situatie die we nu meemaken, is ongezien

Katalien Dendooven, algemeen directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Verschillende aanpak per regio

Afhankelijk van de situatie in de regio zal het Wit-Gele Kruis een gepaste aanpak bepalen. "Als we sommige zorgvragen niet kunnen aannemen, kijken we met de mantelzorgers of ze bepaalde zorgen kunnen overnemen of we kunnen doorverwijzen naar collega's in de regio", zegt directeur Dendooven. "We moeten nieuwe zorg dus doorgeven aan concullega's of bestaande zorg afbouwen."

 Zo zullen er in Veurne, Knokke en Brugge wel nog nieuwe patiënten worden aangenomen, maar gecontroleerd via een gefaseerde instroom. In de regio's Ieper-Poperinge en Diksmuide zal de bestaande zorgregeling dan weer afgebouwd worden. 

Hoge werkdruk

Niet alle ziektegevallen zijn gerelateerd aan covid of quarantaines. "1 op de 10 medewerkers zit thuis en de helft ongeveer is te wijten aan corona", legt ze uit. "Daarnaast zijn er andere ziektes en we voelen ook dat de werkdruk van de afgelopen twee jaar speelt. Mensen vallen ook daardoor uit." Momenteel werkt men een regeling uit om de gepaste zorg te voorzien waar nodig. Dat zal volgens het Wit-Gele Kruis gebeuren volgens strikte procedures en richtlijnen. 

Meest gelezen