Zeepreventorium De Haan geeft tips om kinderen te kalmeren tijdens het vaccineren: "Afleiding is cruciaal"

Binnenkort zullen ook kinderen vanaf vijf jaar een coronavaccin toegediend krijgen, maar zo'n spuitje boezemt soms angst in bij jonge kinderen. Bij het Zeepreventorium in De Haan hebben ze al heel wat ervaring met het kalmeren van kinderen in zo'n situatie. "Goede afleiding kan cruciaal zijn bij het vaccineren van een kind", vertelt directeur patiëntenzorg Nick Marlein. 

Tijdens het zetten van een spuitje hebben heel wat kinderen nood aan afleiding, dat weten ze ook bij het Zeepreventorium in De Haan. Het is belangrijk om daar aandacht voor te hebben nu ook kinderen vanaf vijf jaar een coronavaccin zullen kunnen krijgen. "Je mag het kind zeker geen schrik aanjagen door op voorhand bepaalde uitspraken te doen", legt Nick Marlein, directeur patiëntenzorg, uit. "Het is belangrijk om correct taalgebruik te hanteren, om het kind goed voor te bereiden."

Technische middelen

Naast het inzetten van gekwalificeerd personeel is het gebruik van technische afleidingsmiddelen ook nuttig.  "De prik zelf duurt letterlijk maar enkele seconden, dus even kijken naar een projectie op de muur en het plafond kan al helpen", geeft Marlein mee. "Bepaalde kinderen hebben alsnog moeite en dan kiezen we voor een VR-bril. Dat dompelt het kind helemaal onder in een andere wereld en leidt hen af van het hele vaccinatieproces."

Pijnvrij beleid

Als dat allemaal nog niet werkt dan gebruikt het Zeepreventorium een verdovende zalf. "Dat wordt een halfuurtje op voorhand aangebracht en het kind voelt dan niets van de prik", zegt hij. "We werken ook sterk samen met consulenten en pediaters van het AZ Sint-Jan om ons pijnvrij beleid verder uit te werken. Dat is veel ruimer dan puur vaccinaties, want we willen elke handeling zo aangenaam en kort mogelijk maken." 

Meest gelezen