Radio 2

11 miljoen illegale sigaretten ontdekt in Alveringem

In een loods in Alveringem zijn vrijdagmiddag zo'n 11 miljoen illegale sigaretten ontdekt. Die hebben een straatwaarde tussen de 3 en 5 miljoen euro. De FOD Financiën is al langer bezig met onderzoeken naar de smokkel van illegale sigaretten in West-Vlaanderen. De afgelopen jaren zijn meerdere succesvolle invallen gebeurd. 

Het was al een tijdje dat de speurders een loods in Alveringem in de gaten hielden. Het waren uiteindelijk douanediensten uit Luik die de illegale sigarettenfabriek hebben ontdekt. Die loods wordt verhuurd door de eigenaar van een B&B, maar die heeft niks met de zaak te maken. In de loods werden in totaal 11 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Bij de inval werd ook 1.500 kilogram tabak ontdekt en heel wat materiaal om sigaretten te maken. Samen goed voor ongeveer 5 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en taksen.  

15 Oost-Europeanen opgepakt

Bij de inval werden 15 Oost-Europeanen gearresteerd. Het gaat om 14 mannen uit Oekraïne en een Pool. Die zouden al sinds vorige zomer bezig zijn in de sigarettenfabriek in Alveringem. De douane voert verder onderzoek en volgens hen gaat het om een internationale bende die over het hele land actief is. 

Bijna 410 miljoen sigaretten

Recent waren er in de regio meerdere invallen. Bij een inval begin september werden in een loods in Leke nog ruim 4 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen. Die waren bestemd voor de zwarte markt in het Verenigd Koninkrijk. Eind 2020 werden nog een sigarettenfabriek en opslagplaatsen in Wulpen, Bulskamp en Elverdinge ontmanteld. Vorig jaar nam de douane bijna 410 miljoen stuks namaaksigaretten in beslag, een verdubbeling van 2019. Meestal gaat het om Oost-Europese bendes die hier actief zijn en daarna vrachtwagenchauffeurs aanklampen om de sigaretten naar het Verenigd Koninkrijk te sturen, tegen fikse vergoedingen. 

Radio 2

Meest gelezen