2 miljoenste passagier van DeWaterbus in de bloemetjes gezet

DeWaterbus heeft sinds de start in 2017 al meer dan 2 miljoen passagiers de Schelde overgevaren. De 2 miljoenste passagier werd vandaag in de bloemetjes gezet, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). 

Vandaag scheepte de 2 miljoenste passagier in op DeWaterbus. Een belangrijke mijlpaal voor de dienstverlening die midden 2017 opstartte. "Dit moment laten we niet onopgemerkt voorbij gaan," aldus Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. En dus kreeg de 2 miljoenste passagier, Katrien Van Mieghem, een boeket bloemen en een gratis jaarabonnement op DeWaterbus. "Daar ben ik heel blij mee, wat een leuke verrassing! Al ga ik nu wel een paar minuutjes te laat zijn op mijn werk", lacht ze.

Ik vind DeWaterbus een heel gemakkelijk en rustgevend vervoersmiddel
Katrien Van Mieghem, de 2 miljoenste passagier

Van Mieghem is een vaste gebruiker van DeWaterbus. "Ik woon in Rupelmonde en werk in Antwerpen, op de Eiermarkt. Ik gebruik DeWaterbus quasi elke dag. Ik vind het een heel gemakkelijk en rustgevend vervoersmiddel. Meestal kom ik met de fiets tot hier", vertelt ze. En daarmee is de passagier een schoolvoorbeeld voor minister Peeters, die sterk inzet op duurzame mobiliteit. "We willen mensen verleiden om de wagen aan de kant te laten staan en zich op een duurzame manier te verplaatsen. DeWaterbus is daarin een cruciale schakel."

Dagelijks varen de verschillende vaartuigen de Schelde op en af tussen het zuiden met haltes Hemiksem en Kruibeke en het noorden in de haven van Antwerpen met haltes Lillo en Liefkenshoek. Daartussen doet DeWaterbus nog 4 verschillende haltes aan om pendelaars vlot op hun bestemming te krijgen. "Je kan DeWaterbus makkelijk combineren met tram, bus of fiets. Op verschillende locaties zijn ook parkings voorzien zodat je handig kan schakelen tussen de verschillende vervoersmiddelen", gaat minister Peeters verder.

Sterke groei in passagiersaantallen

De dienstverlening van de DeWaterbus ging midden 2017 van start. Het aantal reizigers op DeWaterbus is doorheen de jaren sterk toegenomen. "Ik ben trots dat we vandaag al de 2 miljoenste passagier in de bloemetjes kunnen zetten. Een duidelijk signaal dat deze dienstverlening voor velen een kwalitatief alternatief is", vindt de minister.
 
2020 was door COVID-19 een slecht jaar voor DeWaterbus. Maar 2021 is een veel beter jaar, misschien zelfs het beste jaar sinds de opstart van de dienstverlening. Al meer dan 574.000 passagiers namen dit jaar DeWaterbus. Opvallend is dat reizigers vooral in het kader van hun woon-werkverkeer kiezen voor DeWaterbus. Dat aantal is in 2021 met 57% gestegen ten opzichte van 2019.

DeWaterbus groeit hier veel sneller dan in Nederland
CEO Gebrand Schutten

"Het gaat enorm snel", zegt Gerbrand Schutten, CEO van Blue Amigo (de uitbater van DeWaterbus). "Ook in Nederland heb ik DeWaterbus onder mijn hoede. Daar bestaat het al wat langer. Het blijft ook groeien, maar met veel kleinere stapjes. Wat ik hier zie, dat is onvoorstelbaar. In 2020 hadden we nog maar de miljoenste passagier en nu alweer de 2 miljoenste. Daar zijn we heel trots op." Het bedrijf is van plan de dienstverlening verder uit te breiden in de toekomst en wil graag ook nog groener worden.

Meest gelezen